zaterdag 14 december 2019
FN TOP logo FN TOP add

Eetbare rozen geven een kusje op de tong

Eetbare rozen geven een kusje op de tong

Rosalicious, zo heten de rozen die jaarrond worden geplukt in een gedeelte van het kassencomplex aan de Sotaweg, pal langs de A4. Rozenkwekers Marius en Frank Rodewijk in Roelofarendsveen leveren sinds kort eetbare rozen aan de horeca. 'Ze geven een kusje op je tong, zacht en intiem', staat in de folder die ze lieten maken.

Op zo'n duizend vierkante meter, 5 procent van het totale oppervlakte van de kassen, staan lange rijen vrij forse struiken met de relatief kleine bloemen. In vijf kleuren: rood, geel, wit, roze en oranje gevlamd. Qua smaak maakt de kleur niet veel uit.

,,Aan de blaadjes zit niet veel smaak'', zegt kweker Marius Rodewijk. ,,En dat vinden koks juist prima. Het gaat in eerste instantie om garnering. Gebruikt een kok de blaadjes in een salade, dan gaat het vooral om de kleur.'' De Roelofarendsveense rozenkweker speelt met deze eetbare roos in op de huidige trend om bloemen niet alleen op tafel te zetten in een vaas, maar om ze ook op het bord te leggen om op te eten.

Dan gaat bijvoorbeeld om Oost-Indische kers, paardenbloem, goudsbloem, korenbloem, viooltje en daglelie. ,,De roos mag uiteraard niet ontbreken'', zegt Rodewijk. ,,Dat is de koningin onder de bloemen. Rozen staan voor de liefde, het leven en het pure genieten.‘’

De broers Rodewijk kweken al decennia een grote, witte roos, de Vendela, voor in de vaas. Maar door de toenemende productie van rozen in Afrika en Zuid-Amerika hebben rozentelers te maken met dalende prijzen. Daarom hebben de Rodewijks een deel van de rozen vervangen door snijhortensia's en gaan ze de nichemarkt op met de eetbare roos.

Het telen van een eetbare roos betekende een hele omschakeling voor de rozenkwekers. ,,Deze rozen moeten voldoen aan de voorwaarden van voedselveiligheid die ook voor groenten en fruit gelden. Daarvoor zijn speciale certificaten vereist. En deze rozen worden scherp gecontroleerd; alles wat je eventueel zou spuiten komt dan aan het licht.'' En spuiten - dat wil zeggen: het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen - is bij de eetbare rozen verboden.

Lees hier verder. 

 


14-06-19 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

1 Schoneveld Breeding Feestdagen


Overig nieuws2019 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS