zaterdag 15 augustus 2020
Zomervakantie FN TOP add

De puntjes op de i voor Daglichtkas Ter Laak Orchids

De puntjes op de i voor Daglichtkas Ter Laak Orchids

Na de eerste testen in de zomer van 2018, is de DaglichtKas bij Ter Laak Orchids in februari van dit jaar begonnen aan de oogst van duurzame warmte. Dit wordt gedaan door middel van zonnecollectoren die bovenin de DaglichtKas hangen.

Deze collectorbuizen doorlopen voor alle dagen van februari t/m oktober een speciaal voor die dag opgesteld baantje om het zonlicht op te vangen dat door Fresnel lenzen in het dek naar een focus-lijn wordt gebundeld. De zonne-energie wordt gebruikt om het water dat door de collectorbuizen stroomt op te warmen. Vervolgens wordt dit warme water opgeslagen en ingezet als duurzame warmtebron. De kas is ontwikkeld en gebouwd door Technokas en de berekeningen voor de besturing van de collector zijn uitgevoerd door Wageningen University & Research (WUR).

De prestaties van de kas worden door WUR precies in beeld gebracht. Met deze informatie wordt de implementatie verder geoptimaliseerd. Zo bleek uit de verzamelde data dat de energie-oogst verder verbeterd kon worden door de pompregeling en mengklepbesturing bij te stellen. De verwachting is dat er dit jaar zo'n 19m³ aardgas equivalenten per m² aan duurzame warmte geoogst wordt. Dit is gebasseerd op het doortrekken van de huidige prestatie. Vanuit de teelt gezien biedt de installatie wat ervan verwacht werd. De zekerheid van de onderschepping van het directe licht maakt dat de teler een hogere lichtsom over het etmaal kan aanhouden en daarmee een versnelling in de teelt.

De DaglichtKas wordt in 2019 gevolgd als onderdeel van het monitoringsprogramma van het Innovatie- en actieprogramma Kas als Energiebron van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en Glastuinbouw Nederland. De resultaten worden aan het eind van het traject gedeeld middels een rapport. Hierin wordt ook aandacht besteed aan de potentie van het DaglichtKas-concept voor andere gewassen dan orchideeën.

bron: Kas als Energiebron 


14-06-19 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

Groen-Direkt


Overig nieuws2020 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS