donderdag 23 mei 2024
2403FlowerTrials Beurs agenda sierteelt

De enige Westlandse kweker die legaal medicinale wietstekken kweekt

De enige Westlandse kweker die legaal medicinale wietstekken kweekt

Zelf heeft Peter Olsthoorn nooit geblowd of gerookt, maar hij is nu wel de enige in het Westland die legaal medicinale wietstekken kweekt. Via het Bureau Medicinale Cannabis, onderdeel van het ministerie van Volksgezondheid, welzijn en sport, heeft hij een wetenschappelijke onderzoeksvergunning gekregen. ,,En dan mag je gaan experimenteren met cannabisplantjes.” vertelt Olsthoorn in een interview met AD Westland

Olsthoorn is een echte Westlandse selfmade man, die in 1980 met vrijwel niks is begonnen en zich sindsdien bezighoudt met weefselkweek, kleine plantjes die hij in laboratoria vegetatief vermeerderd, in de hoogste kwaliteit, de NAK Elite voor de kenners. Hierbij zorgt Olsthoorn ervoor dat al zijn plantjes virus-, bacterie- en ziektevrij zijn én volledig identiek, oftewel genetisch stabiel.

,,Die werkmethode is eveneens de basis voor een medicinale cannabisteelt. Dat is essentieel, want bij een gewone medicinale teelt weet je van tevoren nooit hoe die kwalitatief in elkaar steekt. Dat komt omdat je niet weet welke planten worden gebruikt en waar ze worden gekweekt, ook al omdat dat nogal vaak op een illegale plek en wijze gebeurt” vertelt Olsthoorn aan het AD.

Verstopt in zijn kas ligt een zwaarbewaakt laboratorium van 300 vierkante meter, waarbij een deel van de schappen is afgesloten met metalen hangsloten. In het laboratorium werken drie gespecialiseerde mensen voltijds. Het is er, zoals het in een laboratorium hoort, schoner dan schoon en bezoekers mogen alleen binnen met blauwplastic overschoenen, een hoofdkapje en een witte jas. In een kas is een lange tafel met grotere wietplanten te vinden. Ook daar weer ijzeren, glazen hekken, verzwaarde en gesloten schuifdeuren die zelfs voor een ervaren inbreker vrijwel niet te kraken zijn.

Olsthoorn vertelt dat hij de afgelopen jaren alleen nog maar geïnvesteerd heeft. Pas volgend jaar denkt hij er iets aan te zullen gaan verdienen. Maar de wetgever zal dan wel de regels enigszins moeten aanpassen. Hij is al bezig met de aanvraag van een zogenoemde medicinale activiteitenvergunning, zodat hij het telen van weefselkweek mag verruimen.

Op dit moment is er slechts één Nederlands bedrijf, Bedrocan in Emmeloord, dat legaal grote wietplanten kweekt voor medicinale cannabis. Gezien de groeiende vraag liet de overheid onlangs weten op zoek te zijn naar een tweede kwekerij. 

Lees hier het volledige interview.

bron: AD Westland - foto Daniella van Bergen 

 


11-06-19 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

23 Vacatures op Floranews


Overig nieuws2024 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS