maandag 16 september 2019
FN TOP logo FN TOP add

Monstera woonplant van de maand juli

Monstera woonplant van de maand juli

De Monstera is door Bloemenbureau Holland gekozen tot woonplant van de maand juli. De Monstera is een enorme hit op Instagram en een zeer geliefd element voor de populaire urban jungle look. Het meest fascinerende aan de plant is dat de jonge bladeren hartvormig zijn en pas later, met een beetje levenservaring, die karakteristieke insnijdingen krijgen. 

De bekendste Monstera is de klimplant Monstera deliciosa, de gatenplant. Meestal de groenbladige soort, een enkele keer de bontbladige cultivar ‘Variegata’. Hij wordt aangeboden in zowel kleine potmaten zonder mosstok als in forse exemplaren, van enkele meters hoog. Deze zijn wel vastgemaakt aan mosstokken of andere decoratieve steunmaterialen. Monstera obliqua is minder bekend maar ook erg aantrekkelijk. De plant heeft klein frisgroen blad met daarin fraaie gaten. Hij kan als hang- of klimplant gebruikt worden.

Monstera behoort tot de familie van de aronskelkachtigen. Het zijn eigenlijk lianen uit Panama en zuidelijk Mexico. De planten klimmen er tot wel 20 meter hoog de bomen in. Ook zetten ze zich met hun vlezige luchtwortels vast aan boomstammen, rotsen of op de grond in de wouden van Zuidoost-Azië. Zo wikkelen en slingeren ze zich omhoog, laten hun grote bladeren groeien en zorgen zo voor wat extra schaduw.

Monstera hoort een regelmatige bladbezetting te hebben, alle zijden moeten mooi rond bedekt zijn. Als de planten op de kwekerij te dicht op elkaar gestaan hebben, is de plantvorm soms eenzijdig of minder bezet met blad en minder aantrekkelijk. 

Monstera is over het algemeen een gezonde, sterke plant die niet heel gevoelig is voor ziekten en plagen. Let wel op schildluis of dop- of wolluis, deze zijn lastig te bestrijden.
De plant mag geen bruine vlekken in het blad hebben, dit is een teken van te lang een te natte kluit te hebben gehad. Monstera heeft graag een lichte standplaats, maar geen volle zon. 

bron en beeld: Bloemenbureau Holland/ Mooiwatplantendoen.nl 


11-06-19 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

10


Overig nieuws2019 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS