dinsdag 26 mei 2020
Let Hope Bloom FN TOP logo

Trio van zomerbloemen in juli op Bloemenagenda

Trio van zomerbloemen in juli op Bloemenagenda

In de maand juli staat bij Bloemenbureau Holland/ Mooi wat bloemen een veelzijdig trio van zomerbloemen op de bloemenagenda. De Helianthus/ zonnebloem, Tanacetum/ moederkruid en Limonium bunatum/ lamsoor leveren in boeketten qua volume en vorm spannende boeketten op en zijn ook heel geschikt is voor luchtige plukboeketten.

Het trio vertegenwoordigt zon, bloeiende velden en zee, drie dingen die bij uitstek geassocieerd worden met de zomer. Zomerbloemen passen naadloos bij de woontrend waarin groen en natuur balans bieden tegen de oprukkende technologie in huis.

De zonnebloem is zeer herkenbaar: een stevige, iets harige steel met die aan de bovenkant een dikke knop vormt waar een grote bloem met een donker hart uit tevoorschijn komt. Er zijn ook zonnebloemen met een groen hart en met een pluizige bloem, de lengte van de snijzonnebloem ligt meestal tussen de 50-60 cm. Zonnebloem komt uit Noord-Amerika en heeft zich van daaruit verspreid naar Zuid-Amerika en is vervolgens in 1530 met Spaanse zeevaarders in Europa terechtgekomen. De bloem wordt geteeld om zonnebloemolie van te maken of de pitten uit te oogsten en natuurlijk ook als typische zomersnijbloem.

Zonnebloemen zoals Vincent van Gogh ze schilderde met gele lintbloemen en een donker hart worden het meest aangevoerd, maar er zijn ook variëteiten met een geel of bruin hart en met citroenkleurige, oranje of rode lintbloemen. Ook zijn er enkel- en gevuldbloemigen. Er is zelfs een zonnebloem met een bloem die rechtop staat. De meeste zonnebloemen worden niet op naam maar onder de noe¬mer groot- of kleinbloemig verhandeld. De meest voorkomende cultivar is Helianthus 'Sunrich Orange'.

Tanacetum of ook wel moederkruid genoemd, heeft kleine witte bloemen en een geel hart. De bloem ruikt kruidachtig en de stengels worden maximaal 60 cm. Deze bloem heeft een eenvoudige, natuurlijke uitstraling die heel fris is en het gevoel van een veldbloem opwekt. Moederkruid hoort bij de asterfamilie en groeit in Zuidoost-Europa. Moederkruid biedt enkelbloemige en dubbelbloemige variëteiten in wit en geel, al is er ook geverfd moederkruid op de markt. Enkelbloemig bestaat de snijbloem uit krans van witte straalbloemen rondom een hartje van buisbloemen. Bij sommige soorten ontbreken de straalbloemen, waardoor ze ogen als compacte knoopjes. Het blad ruikt heerlijk kruidig. 

Lamsoor (Limonium bunatum) is meestal blauw en soms gele, lila, roze of tweekleurig. Deze bloem groeit in het wild op kwelders en in gebieden die te maken hebben met getijen, hij brengt een kustgevoel in een boeket. Ook deze snijbloem heeft een lengte van 50-60 cm. Lamsoor is afkomstig uit het Middellandse Zeegebied, maar ook inheems in landen in en rond de Kaukasus. De veredelde snijbloem is kleurrijker en verfijnder in opbouw dan de bloemen van de wilde plant. Lamsoor kent verschil tussen Limonium cultivars en Limonium sinuatum. Deze wordt vooral verkocht onder de naam Statice en biedt felle kleuren, waarbij blauw de hoofdtoon voert. Er zijn ook lila, roze en tweekleurige. Limonium cultivars bieden eveneens vertakkende soorten, vol kleine bloemetjes in grijs, blauw of lilatinten.

foto en bron: Mooiwatbloemendoen.nl

 


05-06-19 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

Flowers4Oxygen


Overig nieuws2020 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS