donderdag 18 augustus 2022
2208 NIMA Sierteelt Marketing Event FN TOP add

Subsidie voor onderzoek naar kwetsbaarheid koolgewassen voor zwartrot

Subsidie voor onderzoek naar kwetsbaarheid koolgewassen voor zwartrot

Vergeling aan de bladranden en zwartnervigheid bij broccoli, bloemkool, spruitjes, radijs of waterkers. De plantenziekte zwartrot veroorzaakt wereldwijd grote problemen bij koolgewassen. Tot op heden is er nog geen doeltreffende resistentie gevonden tegen deze koolziekte. Onderzoekers van het Swammerdam Institute for Life Sciences van de UvA en groenteveredelingsbedrijven Bejo Zaden en Rijk Zwaan kunnen nu met een subsidie van Topsector TU op zoek naar de genetische basis van de kwetsbaarheid van koolgewassen voor zwartrot.

Warm nat weer, daar gedijt zwartrot het beste bij. De bacteriële ziekteverwekker verspreidt zich gemakkelijk van plant tot plant, overgebracht door mens, dier of opspattend regenwater. Tijdens natte zomers zijn er dan ook regelmatig uitbraken. Verspreiding kan snel gaan; van één geïnfecteerd blad naar een veld vol zieke planten is een kwestie van weken. De economische schade voor telers is dan ook groot.

Zwartrot UvA onderzoek

Er zijn weinig wilde koolsoorten die ongevoelig zijn voor deze zieke en die gebruikt kunnen worden als natuurlijke resistentiebronnen voor veredelingsprogramma's.

'Zoals met de meeste bacteriële ziekteverwekkers is het beheer van deze ziekteverwekker erg moeilijk, mede doordat doeltreffende chemische bestrijdingsmiddelen ontbreken' legt Harrold van den Burg, onderzoeksleider van de UvA, uit.

Op dit moment worden koper-gebaseerde bactericiden toegepast om de verspreiding van bacteriën in het veld te verminderen. Deze middelen zijn volgens Van den Burg echter weinig doeltreffend, en wordt het ontstaan van een ongevoeligheid tegen koper gezien bij de bacterie. Bovendien bestaat vanuit de maatschappij de behoefte om het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen sterk te reduceren.

Vanuit de UvA bestaat een langdurige samenwerking met groenteveredelingsbedrijven Bejo Zaden en Rijk Zwaan. In het onderzoek wordt gefocust op het mechanisme waarmee de bacterie zijn waardplant binnendringt, de achilleshiel voor deze ziekteverwekker.

'Met de subsidie van Topsector en de bijdrage van de bedrijven kunnen nieuwe mechanismen voor resistentie geïdentificeerd worden: door ons te richten op het sluiten van de toegangsdeur van de bacterie, de waterporiën aan de rand van het blad. Deze kennis vertalen we vervolgens in veredelingsprogramma’s voor koolgewassen’ aldus Van den Burg.

 


23-05-19 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

2207PlantariumGroenDirekt


Overig nieuws2022 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS