donderdag 12 december 2019
FN TOP logo FN TOP add

Samen door de keten heen #blog

Samen door de keten heen #blog

De keten in de sierteelt is best een lange. Van veredelaar naar de consument kan best wel eens uit 5 of meer partijen bestaan. Als we in die keten allemaal verschillende doelen en ideeën hebben, wordt het meer een last dan een lust. Gelukkig zien we in die keten zaken veranderen. Wordt daarmee direct de handelsketen korter? Nee, dat niet maar gezamenlijk naar een doel werken wordt gelukkig steeds belangrijker. Daar halen we met elkaar voordelen uit. Het samen door de keten heen zien we steeds meer gebeuren en ik vind het een hele mooie ontwikkeling. Hoe zit dat eigenlijk?

Handelsketen kan belemmerend werken
Onlangs ging een van mijn blogs over het begrip emotie. In dat blog ging het over de zonnebloem die wordt ingezet om de Nationale Vereniging De Zonnebloem een hart onder de riem te steken. Als je het goed leest praten we hier over een stukje samenwerking in de keten. Iets wat naar mijn idee al goed begint te worden en waar alle partijen uit die keten hun vruchten van plukken.
Stel je eens voor dat alleen de veredelaar dat zou doen. Dan zou die ketenpartij alles moeten doen en alles zelf moeten regelen. Misschien kan er zelfs tegenwerking komen vanuit partijen verderop in de keten die er niets mee te maken willen hebben. Dan wordt er veel geld besteed aan iets wat alleen maar lastig is en waar eigenlijk niemand in of mee wil samenwerken. Eigenlijk veelal maar met een reden, er is geen gezamenlijk doel.
De handelsketen werkt op die manier eerder belemmerend voor ontwikkelingen en speciale acties dan dat ze positief werkt. Jammer want een gezamenlijk doel helpt zoveel meer.

Andere tijden
Was eerder eigenlijk alleen de veredelaar aan zet en maakte flink wat ‘kabaal’ rond nieuwe producten of speciale concepten en als we geluk hadden deed de vermeerderaar ook nog wel een stukje mee. Maar de kwekers en daarna veelal ook nog de exporteurs deden er ook nog hun eigen sausje overheen. Gelukkig is dat echt aan het veranderen. Ketenpartijen zoals supermarkten en tuincentra gaan steeds verder terug in de keten om samen te zoeken naar die bijzonderheden en nieuwe en passende concepten.

Als ik op een bloemen en plantenbeurs loop dan zie ik tegenwoordig steeds meer inkopers van ketens in de markt die samen met de exporteur op zoek gaan naar de mooie en bijzondere zaken. Een hele mooie ontwikkeling waarvan we pas aan het begin staan van de mogelijkheden die dat geeft.
Zien we steeds meer het ontwikkelen van gezamenlijke concepten en producten. De veredelaar praat steeds meer met de eindketen om te komen tot een win-win situatie. Alle partijen uit de keten daar tussenin doen graag mee omdat er veelal voor vele partijen wat te halen valt. Niet alleen qua opbrengst maar ook qua een stukje kracht in marketingcommunicatie en positionering van het uiteindelijke product en/of concept. Wat is nou mooier om te kunnen lezen alleen hier verkrijgbaar en dat veelal voor een mooie prijs.

Is dit een vreemd iets? Zeker niet. Ook binnen andere productgroepen wordt dit steeds meer gedaan. Bij de introductie van nieuwe wasmiddelen en/of andere producten wordt de samenwerking gezocht en de supermarkt werkt graag mee want zij mogen het als eerste verkopen en dat pakt veelal best positief uit. Zeker als er gezamenlijk communicatie wordt bedreven.

Nu zijn er binnenkort weer de FlowerTrials, van 11 tot en met 14 juni 2019. Het thema dit jaar is “Where plants meet people”. Ik ga er zeker vanuit dat er daar dit jaar vele mooie ontmoetingen zullen plaatsvinden tussen vele ketenpartijen. De retailers zullen zeker daar aanwezig zijn en samen met de veredelaars en naar ik hoop ook de andere ketenpartijen, gaan kijken en zoeken naar mooie concepten en producten passend binnen hun winkelformule. De eerste ‘ontmoeting’ kan daar plaatsvinden. Maar ook de ontmoetingen tussen de mensen die er bij betrokken zijn. Want handel is en blijft mensenwerk, maar dan wel samen die keten door en niet alleen.
Zelf ga ik zeker ook kijken. Ik wil gaan kijken met een zeer open vizier om eens goed te kijken naar welk concept opgepakt gaat worden.


Ernst Jan Bos
Bos Social Business
 

Bron: www.Floranews.com
23-05-19 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

1 Trade Fair fotos

Samenwerking in de keten steeds meer van belang. Als veredelaar wil je ook meer invloed in de keten met wat "jouw" product gebeurd, en wil je #kwekeringoedemarktpositiebrengen Blijvend rendementvol product de markt in - daar ben je met elkaar naar op zoek. NB. Je voorbeeld van Sunsation Sunflower i.s.m. Nationale Vereniging De Zonnebloem - krijgt mooie landelijke actie i.s.m. Aldi NL gestalte vanaf donderdag 6 juni. Mede dankzij de inzet van Lemkes :)

Naam (optioneel):

Commentaar:


Overig nieuws2019 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS