vrijdag 22 november 2019
Top Dillewijn Zwapak Top Van Dijk Flora TFC

Wonen in een bos in het centrum van de stad

Wonen in een bos in het centrum van de stad
Wonen in een bos, in het centrum van een grote stad? Ja dat kan al op steeds meer plekken in de wereld en dit jaar ook in onze eigen stad Eindhoven. Hier komt dit jaar een vertical forest: een woontoren voorzien van bomen die aan de gevel bevestigd zijn. Goed voor de afname van CO2-uitstoot, de luchtzuivering in de stad en het zorgt ook nog eens de opvang van regenwater en geeft een natuurlijke uitstraling aan de stad. 
 
Het concept van de luchtzuiverende woontoren is ontwikkeld door de Italiaanse architect Stefano Boeri. De Italiaanse architect werkt voor de realisatie van het project samen met Van den Berk Boomkwekerijen en met DuPré Groenprojecten. Eerder verrezen al vertical forests op andere plekken in het Italiaanse Milaan en Chinese Nanjing. Naast de woontoren in Eindhoven, komen er ook woontorens in Antwerpen en Utrecht.
 
 
De woontoren in de Eindhovense wijk Strijp-S wordt het eerste verticale bos in de sociale woningbouw. Initiatiefnemer is de woningcoöperatie Sint Trudo. De 70 meter hoge toren heeft 19 etages met 125 sociale huurwoningen. De lofts zijn 50 m2 groot en 3,5 meter hoog. Elke loft krijgt een balkon en twee grote groenbakken waarin volwassen bomen, struiken, planten, klimmers en hangers komen te staan. In totaal gaat het om 125 volwassen bomen tot 6,5 meter hoog en 5.200 struiken. Op jaarbasis is de toren goed voor zo’n 50.000 kilo CO2-absorptie en de productie van 13.750 kilo zuurstof.
 
Bomen op grote hoogte
Bij de selectie van de bomen is het belangrijk om te weten of ze wind of vorst kunnen doorstaan en of ze in een beperkte ruimte kunnen groeien. De bomen komen vast te zitten aan de bak en worden met staaldraden bevestigd aan het gebouw. Ze komen in aarde te staan die bestaat uit verschillende lagen, die zorgen voor wateropslag en voedingscomponenten. Met behulp van een vochtsensor wordt in de gaten gehouden of de bomen extra water nodig hebben.

Leandra de Boef | 21-05-19 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

TE HUUR TE KOOP


Overig nieuws2019 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS