dinsdag 2 juni 2020
FN TOP add Let Hope Bloom

Ronald Stolwijk heeft goud in handen

Ronald Stolwijk heeft goud in handen

Per toeval heeft Ronald Stolwijk uit Boskoop goud in handen. Een plantje waar hij ooit als gok een licentie op nam, blijkt nu de ideale vervanger voor de buxushaagjes die overal worden kaalgevreten. ,,Ik heb gewoon Paleis Het Loo gebeld.’’ vertelt Stolwijk in een interview met het Brabants Dagblad.

Hij is gifgroen, heeft een zwart kopje en opvallende donkere lijnen op zijn lichaam: de rups van de buxusmot. Gehaat door tuinliefhebbers die smullen van kaarsrecht gesnoeide buxushaagjes, maar geliefd door Ronald Stolwijk uit Boskoop en Alexander van Oploo uit Bavel, Noord-Brabant. Want dankzij deze rups die specifiek zoekt naar buxus, floreert hun handel in de Ilex Crenata Dark Green als nooit tevoren.

,,De buxusmot is een probleem dat zich als een olievlek verspreidt,’’ zegt Stolwijk. Daar kunnen grote delen van Nederland inmiddels over meepraten. ,,Vandaag zie je niets, morgen zit de rups erin en overmorgen is je plant weg.’’ En dus kiezen steeds meer mensen voor een alternatief.

Dat uitgerekend zijn Ilex Concepts de Europese rechten heeft op het kweken van de plantjes is min of meer toeval. Zo’n tien jaar geleden werd Stolwijk de licentie op de Ilex Crenata Dark Green aangeboden. Destijds stapte hij in omdat de buxus last had van een schimmel en het Japanse plantje een alternatief kon zijn. De buxusmot was toen nog niet gesignaleerd in ons land. ,,Ons businessmodel was gebaseerd op die schimmelziekte. Daar was het plantje niet vatbaar voor. Toen kwam daar de buxusmot bij en die heeft die schimmel helemaal overvleugeld.’’

Lees hier verder 


16-05-19 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

Flowers4Oxygen


Overig nieuws2020 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS