dinsdag 2 juni 2020
FN TOP add FN TOP logo

Marktverkenning: Marktgericht en de WOW factor in Seattle

Marktverkenning: Marktgericht en de WOW factor in Seattle

In de periode vanaf eind April tot een aantal dagen voor moederdag heeft Marco van de Koppel van Horti Experience een marktbezoek gedaan in de USA.
Op uitnodiging van FlowerWorld Inc., een kwekerij mét XL tuincentrum nabij Seattle in de staat Washington werden de verschillen en parallellen tussen de huidige activiteiten bij FlowerWorld en die van retailers en kwekerijen rondom Seattle én die uit Europa met elkaar vergeleken.
Doel: van buiten naar binnen het bedrijf en de bedrijfsactiviteiten tegen het licht houden om vervolgens op basis van opgedane kennis en inzichten de bakens richting de toekomst op een goede manier te positioneren.

Markgericht
Iets wat tijdens een rondgang langs de verschillende productielocaties van FlowerWorld direct opvalt is de markgerichte manier van produceren, nergens té veel van hetzelfde want dan schiet men zich in eigen voet als blijkt dat het aanbod de vraag overstijgt.
Ook de consument in de omgeving van Seattle verwacht keuze binnen het assortiment en het is bewonderenswaardig op welke manier het dit bedrijf lukt om ondanks de complexiteit een tamelijk breed en diep assortiment te voeren.
Het is bekend dat Amerikanen de consumptie van bijvoorbeeld kamerplanten anders doen dan wij Hollanders, geen vensterbankje gevuld met planten! De vraag naar groene kamerplanten is evenals in Europa ongekend populair.

Een groot deel van het assortiment bestaat uit boomkwekerijproducten, vaste planten, zomerbloeiers, groenten & fruit, men is dus vooral op zoek naar planten om de veranda en de tuin rondom het huis te vergroenen en op te fleuren en het zelf opkweken van groenten & kruiden is zichtbaar “hot”. De bijnaam van de staat Washington: “The Evergreen State” is in dit verband meer dan toepasselijk.

Trends in de regio
Net als veel regio’s in Nederland is ook de regio rondom Seattle positief in ontwikkeling qua economie. Volop ontwikkeling van bedrijven welke uitbreiden of zich nieuw vestigen, een ontwikkeling welke de vraag naar woonruimte en dus woningbouw enorm aanjaagt. Voorheen was de “Space Needle” het meest kenmerkende gebouw die boven de stad uitstak, tegenwoordig zijn het de niet meer uit de horizon weg te denken hijskranen.
Het werkeloosheidscijfer is < 4% en dus laag te noemen, absoluut dé reden dat het vinden van voldoende en kwalitatief goede medewerkers een terugkerende uitdaging is bij FlowerWorld.

Door druk op de woningmarkt en stijgende onroerend goed prijzen ziet men de oppervlakte van tuinen kleiner worden en als gevolg de groeiende werkgelegenheid neemt de vermenging van diverse nationaliteiten van buiten de VS toe.
Beiden hebben invloed op de afzetkansen van kamer- & tuinplanten, iedere nationaliteit heeft zo haar voorkeuren en gewoonten. Belangrijk dus om dergelijke ontwikkelingen te monitoren en tijdig op in te spelen met het assortiment welke afkomstig is uit de eigen kwekerijen.

Marketing
Ook in de regio rondom Seattle is het belangrijk om goed in beeld te houden op welke manier bestaande en potentiële afnemers geïnformeerd en geïnspireerd kunnen worden. Men kan bij verschillende tuincentra al E-club member worden waardoor ook marketingactiviteiten meer doelgroepgericht kunnen worden ingezet.
Qua inwoners is er veel nieuwe instroom van buitenaf en uiteraard wil men ook de jongere consument aan zich binden. Evenals de Hollandse sierteeltsector en tuincentrumbranche moeten ook de Amerikanen de mogelijkheden welke online marketing als aanvulling op de offline marketing te bieden heeft nog ontdekken of in ieder geval meer uitnutten.

In de tuincentra zie je, mede doordat er veel individueel acterende tuincentra actief zijn (en dus niet georganiseerd als keten) dat winkelsigning en duidelijke en eenduidige presentatie van producteigenschappen of gebruikstoepassing nog beter kan. Er liggen mooie kansen op het gebied van cross selling tussen hardware en planten.
Een betere of duidelijkere signing in het tuincentrum kan de consument, welke doorgaans een beperkte productkennis heeft helpen bij de navigatie op de winkelvloer. Tóch zijn er een aantal tuincentra leuk mee aan de slag om op dit punt te moderniseren en professionaliseren.

WOW factor
De intensiteit en dus dichtheid van verkooppunten voor bloemen en planten is in de regio rondom Seattle lager dan wij in West Europa gewend zijn, voor een bezoek aan een tuincentrum zal men meer moeten reizen ten opzichten van bijvoorbeeld Hollanders. Maar als men komt dan komt men wél gericht en besteed men ook substantieel meer per bezoek dan de gemiddelde besteding per aankoop zoals wij deze in Holland gewend zijn.

Dit maakt bloemen en planten ook meer uniek omdat ze niet op elke hoek van de straat vindbaar en verkrijgbaar zijn, dat merk je aan de reactie van de consument in het tuincentrum. Opvallend is dat het winkelende publiek nog écht een WOW factor beleeft bij het zien, voelen of ruiken van snijbloemen, kamerplanten of tuinplanten … als liefhebber heerlijk om te ervaren.

Zowel voor FlowerWorld als voor Horti Experience heeft deze benchmark/marktverkenning veel bruikbare inzichten opgeleverd waarmee de bakens richting de toekomst op een goede manier kunnen worden gepositioneerd, dus missie volbracht!
Horti Experience is specialist op het gebied van online & offline Sierteelt Marketing en (inter) nationale verbetertrajecten binnen de sierteeltsector en heeft als missie om zoveel als mogelijk consumenten te inspireren met de mooiste bloemen en planten en meest smaakvolle groenten & fruit en deze in volle tevredenheid door hen laten consumeren, elke keer weer!

Bron: Horti Experience 
 


15-05-19 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

Flowers4Oxygen


Overig nieuws2020 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS