woensdag 27 mei 2020
FN TOP add FN TOP logo

Lelie in juni op Bloemenagenda

Lelie in juni op Bloemenagenda

Lelie is uitverkoren tot bloem van de maand juni. Ze is imposant, kleurrijk en veelzijdig en is hiermee erg populair in boeketten. De bloem is er in hagelwit en poederroze, maar ook in de opvallende kleuren rood, geel, paars en oranje. De bloemen kunnen tot wel 25 cm groot worden en de meeste ruiken als een oosterse tuin op een warme avond.

De kleuren roze, wit, geel passen goed bij de smart stijltrend. Denk hierbij aan slimme technologie in huis waar bloemen naar knipogen in combinatie met glans, helder glas en gekleurd helder kunststof. Het draait in deze moderne stijl om een spannend kleurverloop en een heldere, cleane uitstraling. Verwijder het blad grotendeels en maak gebruik van de lengte van Lelie om deze look kracht bij te zetten.

Herkomst
Lelies zijn niet alleen veelzijdig qua kleur, vorm en grootte, maar ook wat betreft hun herkomst. In het wild vind je ze in Korea, Japan en delen van Siberië, maar ook dicht bij de evenaar, in India. In Europa is de lelie inheems in de Kaukasus, de Balkanlanden, Griekenland, Polen, de Alpen en de Pyreneeën. Ook in de meeste Amerikaanse staten komt ze in het wild voor, met uitzondering van het zuidwestelijke deel van de Verenigde Staten. Je kunt de lelie dus gerust een wereldreiziger noemen!

De oudste generatie is de Aziatische Groep met heldere bloemkleuren, veel knoppen, kleine bloemen, fijner blad en meeldraden die afgeven. De Oriental Groep kent de meeste kleuren in roze en wit of tweekleurig, heeft grotere bloemknoppen en bloemen, grover blad, zwaardere stelen en is sterk geurend. De meest traditionele groep is de Lilium Longiflorum Groep met grover blad en een trompetvormige bloem. De meeste cultivars zijn wit, maar er zijn ook rode en roze cultivars. Lilium Longiflorum Grp, wat ‘met lange bloemen’ betekent, hebben een lichte geur en zijn merendeels wit.

Door het kruisen van de Longiflorum en Aziatische Lelie, is de LA Groep ontstaan. Deze heeft lichte pasteltinten, een compactere takopbouw, grover blad en de meeldraden geven af. De lelies in het snijbloemenassortiment zijn kruisingsproducten uit diverse soorten.

Vrij nieuw zijn dubbelbloemige Oriental lelies die onder naam Roselily worden aangeboden en stuifmeelloos zijn. Ook de Lilium Martagon Grp, de Turkse lelie, met veel kleine gespikkelde bloemetjes op een stengel is nieuw in het snijbloemenassortiment.

Van iedere bloem op de Bloemenagenda zijn door Bloemenbureau Holland inspirerende beelden gemaakt in lijn met de Groenbranche Trends 2019. Deze trends zijn een doorvertaling van de nieuwste consumententrends, specifiek gericht op de groene branche voor zowel binnen als buiten. 

bron en beeld: mooiwatbloemendoen.nl


13-05-19 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

Flowers4Oxygen


Overig nieuws2020 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS