woensdag 27 mei 2020
FN TOP logo FN TOP add

Op zoek naar groen alternatief voor Fenomenal

Op zoek naar groen alternatief voor Fenomenal

Substraatleverancier Klasmann-Deilman is op zoek naar een 'groen' alternatief voor het middel Fenomenal, wat gebruikt wordt ter bestrijding van de wortelziekte Pythium. De toelating van middel Fenomenal, wat werkt op basis van de stoffen fenamidone en fosetyl-aluminium, komt dit jaar te vervallen. Onlangs heeft het bedrijf een proef door Proeftuin Zwaagdijk laten uitvoeren om inzicht te krijgen in het effect van het toevoegen van GreenFibre houtvezel aan substraten, op de weerbaarheid tegen de wortelziekte. 

De huidige proef heeft nog niet direct tot een oplossing geleid, maar wordt door de substraat-leverancier gezien als een start naar een ‘groene’ alternatief voor Fenomenal. Deze ‘groene’ oplossing is een substraatrecept dat minder vatbaar is voor ziekteverwekkers en de groeiomstandigheden optimaliseert zodat je geen of minder chemische middelen nodig hebt.

Pythium is een wortelziekte die tijdens de broeierij van tulpen veel schade kan veroorzaken. Afhankelijk van de mate van aantasting blijft de groei van de planten achter. Bij een zeer zware aantasting blijven de planten kort en komen niet of slecht in bloei.

Volgens een woordvoerder van Klasmann Deilmann geven de eerste resultaten aan dat een betere fysische samenstelling van de potgrond de weerbaarheid tegen Pythium verhoogt.

 


09-05-19 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

Flowers4Oxygen


Overig nieuws2020 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS