vrijdag 15 november 2019
Top Dillewijn Zwapak Top Van Dijk Flora TFC

Dat vraagt om een stukje emotie #blog

Dat vraagt om een stukje emotie #blog

Afgelopen weekend had ik wederom een zeer bijzondere zaterdag. Ik mocht weer advies geven in een tuincentrum, en dan wel voor verpakte potgrond. Sommigen zullen het misschien niet met me eens zijn maar ik ervaar elke keer weer dat er bar weinig emotie voor de consument aan dat product zit. “Oh ja, we moeten ook nog wat aarde hebben” hoor je met enige regelmaat in die hoek van de tuinbouw. Dan denken we dat we volop emotie hebben met onze bloemen en planten. Ik zeg dan altijd ja en nee…. Ja, omdat ze soms mooie bloemen hebben die aanspreken maar nee omdat we het product toch nog weer technisch proberen te maken. Wel eens een etiket gelezen? Als we niet oppassen slaan we de emotie over.

Emotioneel versus rationeel
Emotie is een bijzonder begrip. Ons brein doet er veel mee. Ons brein is ook een zeer complex geheel. Laten we ons eens focussen of twee gedeeltes van het brein, de rationele en emotionele kant. Uit divers onderzoek is gebleken dat juist de emotionele kant een belangrijke rol speelt bij beslismomenten rond aankopen. Natuurlijk zeker niet alle aankopen. Het kopen van een huis vraagt gewoon wat andere zaken dan het kopen van een plant voor buiten. Alleen weten we ook dat als we een huis bezichtigen en hem erg mooi vinden we toch de emotionele kant snel de overhand laten nemen en toch net dat stukje meer willen lenen om het huis te kunnen kopen. Hoe bedoel je emotie neemt over.
Als je in een tuincentrum staat en je kijkt rond en je ziet consumenten bloemen, planten, struiken en bomen kopen dan zie je direct dat emotie de overhand neemt. Zet maar eens een tafel met bloeiende planten neer en ook een aantal planten die volop in de knop zitten en binnen een week volop in bloei staan. Welke planten worden meegenomen? Juist diegene met een bloem…. Ook al zitten daar minder knoppen in en is die wat gerekt. Hoe bedoel je emotie neemt over.
Maar sowieso rond al onze mooie producten speelt emotie een hele belangrijke rol. Alleen wat doen we er mee in de communicatie? De etiketten spreken soms voor zich maar deze vallen lang niet altijd op. Wel eens in een bloemenzaak een boeket zien staan met de tekst “speciaal om uw vrouw eens te verrassen”, ik nog maar bar weinig. Waarom eigenlijk niet? Je spreekt direct de emotie aan en geeft de bos bloemen een hele sterke positionering mee.

Dat vraagt om een stukje emotie blogemotie oproep - foto: pixabay

Emotioneel communiceren
Deze week kwam er een verhaal naar voren van twee agenten die twee jongetjes in een slechte situatie hadden gezien en ze daar uit gehaald hadden. Als je een stukje emotie wil lezen dan is dit stukje een prachtig voorbeeld. 
Wat doet dat met jullie. Veelal in eerste instantie komt de emotie en pas later gevolgd door het rationele denken. Dus emotie is er eerst.
Herkennen we nog de reclame van Roosvicee. Als ik de zin “mama, mag ik pompen” noem, komt er direct een emotie naar boven. We vragen ons eerst helemaal niet af hoeveel we uit een fles halen, of het misschien veel suiker bevat en/of welke prijs het heeft. Emotie voert de boventoon.

Nu zie ik in tuincentra veel planten staan. Planten die mijn avond in de tuin zitten tot een zeer aangename avond maakt. Ik word blij van mijn tuin omdat de planten rijk staan te bloeien. Ik word niet blij van een plant waarbij ik direct lees dat ik ze 20 cm uit elkaar moet zetten en liefst niet te diep moet planten. Ik word wel weer blij als ik op het etiket mensen zie zitten in een mooie tuin met vrienden en die een hoop plezier hebben, want dat wil ik ook. En laten we eerlijk zijn, wie niet….. Als die plant mij er een stukje bij kan helpen en dat gevoel kan geven dan koop ik deze.
Zoals als eerder gemeld ga ik nog weleens naar een bloemenzaak en kijk er goed rond. Kan ik daar het meest waanzinnige boeket kopen voor dat stel dat net vader en moeder is geworden? Ik moet zoeken en moet na gaan denken wat ze (misschien) leuk vinden. Als daar twee emmers staan met de juiste emotionele opmerking er bij worden ze waarschijnlijk wel gekocht voor die ouders. Zeker als er nog wat grappigs bij zit ook.

Emotie is belangrijk. Emotie is menselijk. Vraag je bij het communiceren eens af waarop je zelf zou reageren. Deze struik wordt twee meter breed of deze struik bloeit vanaf april tot eind juni rijk in uw tuin. Of iets van ‘zo gemakkelijk in water geven’….. Raak die emotie, en er zal sneller gekocht worden.
Levert het direct een hogere prijs op? In onze markt werkt het helaas niet zo. Maar welke mogelijkheden er op dat vlak liggen daar kom ik een volgende keer wel eens op terug.


Ernst Jan Bos
Bos Social Business
 

Bron: www.Floranews.com
09-05-19 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

Dekker2

“Een stukje emotie”

Naam (optioneel):

Commentaar:


Overig nieuws2019 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS