maandag 17 februari 2020
1. RFH Trade Fair 2020 1. VB&P Teelt

Treinverbinding Valencia - Rotterdam maakt duizenden vrachtwagenritten overbodig

Treinverbinding Valencia - Rotterdam maakt duizenden vrachtwagenritten overbodig

Aan het einde van deze week vertrekt de eerste sinaasappeltrein vanuit het Spaanse Valencia naar Rotterdam. De trein zal vanaf dat moment drie keer per week vers fruit naar Nederland vervoeren. De eerste rechtstreekse goederentreinverbinding "CoolRail" maakt maandelijks ruim 1000 vrachtwagenritten overbodig.

De treinreis is niet sneller dan de reis per vrachtwagen. Beiden doen er 20 uur over om vanuit Valencia Rotterdam te bereiken. De winst zit ‘m vooral in het volume: de trein vervoert drie keer per week 42 containers heen en weer. Door de inzet van de trein hoeven 12.096 vrachtwagentransporten niet uitgevoerd te worden.

De nieuwe lijn tussen Valencia en Rotterdam is een eerste grote stap in de verduurzaming van het transport van groente- en fruit. Eén trein zorgt volgens de initiatiefnemers voor een vermindering van de CO2-uitstoot met 70 tot 90 procent. 

CoolRail is een initiatief van Euro Pool System, aanbieder van logistieke services en herbruikbare verpakkingen voor de versketen. Volgens Euro Pool is dit slecht het begin en is het de bedoeling dat er zo snel mogelijk vijf treinen per week ingezet gaan worden.

Behalve sinaasappels wordt de trein ook gebruikt voor het vervoer van onder meer komkommers en tomaten. Euro Pool is nog druk op zoek naar retourladingen voor de treinen terug naar Spanje. Vooralsnog gaan alleen de lege fruitkratten die kant op, maar er zijn gesprekken gaande over het transport van diepvriesfriet. 

De transportsector heeft naast de doelstelling de CO2-uitstoot te verlagen ook andere redenen om over te stappen op de trein. Het is steeds moeilijker om vrachtwagenchauffeurs te vinden. Ook de toegenomen drukte op de snelwegen, dwingt de transporteurs naar het zoeken van alternatieve vervoersvormen.

CoolRail bestaat al sinds 2016 en werd eerst uitgevoerd tussen Valencia en Keulen; vanaf Keulen werden de containers per vrachtwagen verder vervoerd. De bedoeling van initiatiefnemer Euro Pool Group is om ook treinverbindingen op te zetten naar Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Scandinavië.

bron: CoolRail, foto: Sandra Zeilstra


Leandra de Boef | 08-05-19 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

1 ANTHURA IGOTY


Overig nieuws2020 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS