dinsdag 26 mei 2020
Let Hope Bloom FN TOP add

Van de Lugt eerste kweker die Lisianthus volgens Het Nieuwe Telen gaat kweken

Van de Lugt eerste kweker die Lisianthus volgens Het Nieuwe Telen gaat kweken

Van der Lugt is wereldwijd de eerste kweker van Lisianthus die volgens Het Nieuwe Telen zijn bloemen gaat kweken. Technokas realiseert deze primeur op het nieuwe bedrijf van 6 hectare, dat in Monster in aanbouw is. Met het Nieuwe Telen verwacht Van der Lugt Lisianthus een beter klimaat in de kas en een aanzienlijke energiebesparing te realiseren. Voor het aanbrengen van de installaties voor Het Nieuwe Telen geldt momenteel een subsidieregeling die nog tot 26 april 2019 is geopend.Dit voorjaar is de bouw gestart van de nieuwe teeltlocatie voor Van der Lugt Lisianthus. Het familiebedrijf besloot om als eerste teler van deze bloemen de techniek van Het Nieuwe Telen toe te passen. De installatie die Technokas bij Van der Lugt Lisianthus realiseert heeft meer capaciteit dan de luchtbehandelingskasten die bijvoorbeeld bij chrysanten worden toegepast. Dat is noodzakelijk in verband met andere teeltcondities van Lisianthus.

“We verwachten dat Het Nieuwe Telen ons meer luchtstroming en een betere luchtvochtigheid zal brengen, tegen lagere energiekosten.” Hoewel Van der Lugt Lisianthus geen zekerheden heeft, heeft ze er alle vertrouwen in. “We hebben maar één keer de kans om nieuw te bouwen en dan willen we ook meteen de best mogelijke keuzes maken. Met hulp van Technokas denken we een prima klimaatsysteem te realiseren. De berekeningen die zij maakten en de begeleiding die zij verzorgen maken dat wij het volste vertrouwen in Het Nieuw Telen hebben”, aldus Marcel van der Lugt.

Technokas hielp Van der Lugt Lisianthus ook bij de subsidieaanvraag. “De regeling is nog ruim een week, tot en met 26 april, geopend”, zegt Maurice Hartman van Technokas. “Als er kwekers zijn die met concrete ideeën voor Het Nieuwe Telen rondlopen, laat hen dan snel bij ons langskomen, dan kunnen we mogelijk nog een aanvraag indienen.” De subsidie behoort tot de EG-regeling, en is daarmee een onderdeel van het actie- en innovatieprogramma Kas als Energiebron. Het budget voor de openstelling van deze regeling is opgehoogd, waardoor er € 6,9 miljoen beschikbaar is.
 


18-04-19 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

Flowers4Oxygen


Overig nieuws2020 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS