woensdag 27 mei 2020
Let Hope Bloom FN TOP logo

Mediwiet kan kwekers miljarden opleveren

Mediwiet kan kwekers miljarden opleveren

Westlandse kwekers zeggen miljarden mis te lopen omdat ze geen medicinale wiet mogen verbouwen. Als ze toestemming krijgen om wiet te gaan telen zou dat, de opbrengst van Westland kwekers kunnen vervijfvoudigen naar 40 miljard euro, meldt de NOS. Daarom vragen ze premier Rutte om de regels omtrent het telen van mediwiet te veranderen. 

In ons kikkerlandje is het telen van wiet strafbaar. In Canada en andere delen van de wereld worden echter miljarden verdiend met de legale teelt van cannabis. Nederland loopt voorop in de wereld als het gaat om het telen en kweken in kassen. Het zijn echter andere landen die dankzij onze kennis miljarden verdienen in de legale cannabisindustrie.

Mediwiet

“We hebben overproductie en kampen met concurrentie van fruit en groenten uit andere landen. Het is hoog tijd dat we weer een product hebben waar de Nederlandse kweker wat aan kan verdienen”, verklaart Wouter Kuiper van KUBO tegenover de NOS. Kweker Marco Smit voegt daaraan toe: “Wij hebben hier vele mogelijkheden en alle kennis in huis om het tot een goed product te maken. De enige uitdaging is de regelgeving.”

Wanneer het verbouwen van medicinale wiet op grote schaal verboden blijft, verdwijnt de Nederlandse kennis als wiet voor de zon naar het buitenland. Naar Canada en andere landen waar het recreatief gebruik, de teelt en de verkoop zijn gelegaliseerd. Nederland, dat ooit bekend stond om zijn soepele drugsbeleid, loopt behoorlijk uit de pas. Daarom zoeken Hollandse kassenbouwers, telers en lichtbedrijven het overseas.

De kwekers hopen groen licht te krijgen voor het kweken van mediwiet. Op dit moment is wietproducent Bedrocan de enige grootschalige, legale teler. Het miljardenbedrijf, opgericht door Tjalling Erkelens, werkt in opdracht van overheidsinstantie Bureau Medicinale Cannabis.


18-04-19 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

Flowers4Oxygen


Overig nieuws2020 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS