zaterdag 25 januari 2020
1 Dames Plants 2 1. Dames Plants 1

Anthura: De wereld is veranderd en wij zijn meegegaan

Anthura: De wereld is veranderd en wij zijn meegegaan

Anthura veredelt anthuriums en orchideeën en zet die producten wereldwijd af. Directielid Mark van der Knaap is aan het woord over wendbaar zijn in een steeds veranderende markt. “Het is de kunst om vraag en aanbod op elkaar af te stemmen.”

Hoe wendbaar is Anthura? Mark: "In dit familiebedrijf zijn we ooit klein begonnen. Mijn opa Jan van der Knaap richtte het in 1938 op en later namen mijn vader Nic en moeder Jeannette het over. Zij startten in de jaren zeventig met snijanthuriums en zetten de veredeling op. Ik ben er 25 jaar geleden na mijn studie in Wageningen ingestapt samen met tweelingbroer Iwan. We hebben dus het geluk dat we de hele ontwikkeling van Anthura hebben meegemaakt."

Anticiperen op nieuwe ontwikkelingen
Directielid Mark geeft aan dat de wereld is veranderd en dat Anthura daarin met haar technieken is meegegaan. "Veredelen is an sich een traag proces. We willen ervoor waken dat we te traag handelen, het is zaak juist tijdig anticiperen op nieuwe ontwikkelingen. De laatste jaren moeten we sneller schakelen, want vraag en aanbod worden meer op elkaar afgestemd. Door seizoensinvloeden is de vraag naar ons plantmateriaal veel minder constant. Doordat we ook leverancier zijn van jong plantmateriaal kunnen we hier flexibel op inspelen."

Marktregulatie door kwekersrecht
Anthura is twaalf jaar geleden gestart met veredeling in China. Dat was destijds echt een nieuwe markt. "Toen we op het punt stonden naar China te gaan, bestond er nog geen kwekersrecht. Wij deden toen al veel export daar en er werd al lokaal geproduceerd op Chinese bodem. Het naleven van rechten, daar gaat altijd een tijd overheen. Doordat het kwekersrecht is geïntroduceerd, is er nu wel marktregulatie. Dat is het grote voordeel", vindt Mark. "China leert nu dat kwekersrecht ook meerwaarde heeft. De rassen worden daar momenteel netjes opgebouwd. Het is voor de handel uiteindelijk ook goed omdat vraag en aanbod in evenwicht blijven. Dit is ook in het belang van onze Chinese klant."

bron: Royal FloraHolland - Grow


17-04-19 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

1 Trade Fair fotos


Overig nieuws2020 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS