donderdag 12 december 2019
FN TOP logo FN TOP add

Export naar Duitsland blijft achter

Export naar Duitsland blijft achter

De exportwaarde van bloemen en planten naar Duitsland is het eerste kwartaal van 2019 op jaarbasis gedaald. Een extra bron van zorg naast de onzekerheden als gevolg van de brexit, meldt branchevereniging VGB.

De omzet naar de grootste afzetmarkt Duitsland bleef het eerste kwartaal van 2019 ongeveer zes procent achter bij het eerste kwartaal van 2018, meldt de branchevereniging. Van alle bloemen en planten gaat ruim een kwart naar onze oosterburen.

De totale omzet van groothandels in bloemen en planten steeg in het eerste kwartaal van het jaar, ondanks een terugval van 7% van de snijbloemenexport in totaal met bijna 2 procent tot 1,7 miljard euro.

De exportwaarde van pot- en tuinplanten klom in maart dit jaar met 8%, terwijl vorig jaar door de koude start van het voorjaar de maandomzet met 11% terugviel. Tot en met maart is de voorsprong in het plantensegment nu 7% op een cumulatieve waarde van € 600 miljoen. De bloemenexport viel in de afgelopen maand met 7% terug en loopt cumulatief 1% achter, met een exportomzet van € 1,1 miljard.

Kwartaalomzet positief
Voor de tweede achtereenvolgende keer is de kwartaalomzet hoger dan het vergelijkbare kwartaal een jaar eerder: + 1,6%. In 2018 werd in twee kwartalen een afname gerealiseerd na een periode van zestien kwartalen met exportgroei. De krimp bij de bloemen afgelopen maand was in omvang de grootste sinds maart 2014, toen er een daling van 11% werd geïncasseerd. „Relatief grote dalingen en stijgingen op maandbasis blijven typerend voor de groothandel. Dankzij de marktspreiding is er een dempend effect waardoor er op totaalniveau de laatste jaren een gematigde groei kon worden gerealiseerd”, aldus directeur Matthijs Mesken van de VGB.

 


15-04-19 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

1 Schoneveld Breeding Feestdagen


Overig nieuws2019 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS