woensdag 29 januari 2020
1. VB&P Teelt 1 Dames Plants 2

3 op de 10 werknemers ervaart informatieovervloed

3 op de 10 werknemers ervaart informatieovervloed

In 2018 kreeg 28 procent van alle 2,1 miljoen werknemers in Nederland op een werkdag zoveel informatie dat zij vaak of altijd moeite hadden om dit snel genoeg te verwerken. In 2014 was dat nog 25 procent. Dit blijkt uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) 2018. 

Het aantal hoogopgeleiden dat een overvloed aan informatie ervaart, door onder andere zoals e-mail, telefoon en sociale media, is bijna drie keer zo hoog als laagopgeleiden. Ook nam dit bij hen tussen 2014 en 2018 het meest toe, zo blijkt uit het onderzoek. Werknemers die een overvloed aan informatie ervaren, zijn vaak ontevredener over hun arbeidsomstandigheden en hebben een sterkere wens om te vertrekken bij hun huidige werkgever.

Werknemers tussen de 25 en 65 jaar ondervinden volgens het onderzoek twee tot drie keer zoveel hinder van de overvloed aan informatie als jongere of oudere werknemers.
 
 
Managers voeren de ranglijst aan van beroepen die kampen met een overvloed aan informatie. Bijna de helft van hen zegt tijdens een werkdag vaak of altijd zoveel informatie te krijgen dat dit nauwelijks nog te verwerken is. Van de managers in zorg, onderwijs en ICT zijn dat er zelfs bijna 6 op de 10. Ook in andere ICT-beroepen, zoals databank- en netwerkspecialisten, hebben relatief veel werknemers moeite met alle informatie die op ze afkomt. Bij werknemers in dienstverlenende, agrarische en transportberoepen komt informatieovervloed volgens het onderzoek relatief weinig voor.

De Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden is een onderzoek van CBS en TNO onder ruim 60 duizend werknemers van 15 tot 75 jaar.

 


11-04-19 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

1 Trade Fair fotos


Overig nieuws2020 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS