maandag 17 februari 2020
1. VB&P Teelt 1. RFH Trade Fair 2020

Gerbera United: Tegen de stroom inroeien met gerbera

Gerbera United: Tegen de stroom inroeien met gerbera

Dick Kooij is mede-eigenaar van Gerbera United. Samen met compagnon Willem Peter van den Berg runt hij sinds 2009 dit gerberabedrijf. De twee hebben hun krachten gebundeld zodat ze samen meer konden bereiken. De ondernemers weten overeind te blijven in een moeilijke markt doordat ze het assortiment enorm hebben uitgebreid.

Dick is een rasoptimist en dat blijkt uit alles wat hij vertelt. "Wij zijn een bedrijf dat graag tegen de stroom inroeit. Dingen net even anders aanpakken dan andere ondernemers." Dick startte zijn loopbaan bij pa op de tuin in Leidschendam. Rond 2001 verhuisde hij samen met zijn vader naar Zevenhuizen. In 2007 leerden Dick en Willem Peter elkaar kennen en in 2009 werd Gerbera United opgericht.

Grotere aantallen leveren
Waarom de stap tot samenwerking? "Het heeft veel meerwaarde om samen een bedrijf runnen. We hadden dezelfde visie op ondernemen en op de teelt van gerbera. We wisselden constant ideeën uit en kochten er al snel een bedrijf bij dat toen nog in paprika zat. Dat schakelden we om naar gerbera waardoor ons areaal toenam en we grotere aantallen konden leveren. We krijgen samen veel meer voor elkaar dan alleen."

"We vielen steeds meer op in de markt"
De omslag kwam in 2012 toen Gerbera United koos voor uitbreiding van het assortiment met veel nieuwe soorten. Hierdoor kon een grotere klantengroep worden aangeboord. "We vielen steeds meer op in de markt en dat kwam ook doordat we een marketingbureau in de arm namen. Met Pull Position konden we dit vormgeven. Zij helpen ons nu met de pr, de website en het ontwerp van folders." De focus van Gerbera United ligt op de hoogwaardige bloemist en de groothandel: tachtig procent van hun productie gaat naar die twee afzetkanalen.

Laten zien wat je doet
Dick: "Het grote verschil met de voorgaande periode is dat wij vanaf dat moment ervoor kozen om ook aan de sierteelt te laten zien wat wij doen. Dat is het belangrijkste als je nieuwe klanten wilt bereiken. Wij zijn aanwezig op de grote beurzen voor de vakbloemist. Ook zijn we zichtbaar op Facebook en Instagram." Hoe ziet Dick de toekomst? "Vanaf 1 juni hebben we een nieuwe locatie erbij zodat we groeien naar 10,7 ha. Daar gaan wij ons puur op de verwerking richten. De andere twee locaties in Zevenhuizen zijn deels voor productie en deels voor de verwerking van gerbera. We willen ervoor zorgen dat alles efficiënter gaat en zitten nu nog middenin dat proces. Het blijft een uitdaging om kweker te zijn. Samen kunnen wij de toekomst aan. Ondernemen blijft een risico." 

bron: Royal FloraHolland - Lees meer verhalen over het thema "wendbaar zijn in de sierteelt" in de nieuwste GROW van vrijdag 12 april a.s.


09-04-19 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

1 ANTHURA IGOTY


Overig nieuws2020 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS