dinsdag 23 juli 2019
TOP BLUEROOTS Top VvdM OZ Export via TFC

Tiplijn voor klokkenluiders en steekproeven tegen illegale vermeerdering

Tiplijn voor klokkenluiders en steekproeven tegen illegale vermeerdering

Veredelaars van pot- en perkplanten zijn een nieuwe campagne gestart tegen illegale vermeerdering. De in Fleuroselect verenigde veredelaars gaan gezamenlijk de strijd aan tegen illegale vermeerdering van variëteiten, die wettelijk beschermd zijn door het kwekersrecht en waarover royalty’s betaald worden.

Royalty Administration International (RAI) zal als onderdeel van de campagne steeksproefsgewijs kwekers bezoeken om te controleren of het aantal volgroeide planten overeenkomt met het aantal geleverde stekken. Elk jaar wordt een aantal willekeurig geselecteerde kwekers bezocht.

Ook is er een tiplijn voor klokkenluiders in het leven geroepen, waar mensen vermeende illegale vermeerdering kunnen melden. Deze tiplijn staat open voor iedereen die werkzaam is in de productie en distributie van planten.

Verdenkingen van illegale vermeerdering kunnen gemeld worden door de tiplijn te bellen (0031)(0)85-0645251, door een e-mail te sturen naar tips@fleuroselect.com of door het speciale formulier op de Fleuroselect-website in te vullen.

Fleuroselect geeft aan dat elke binnenkomende tip terecht komt bij het secretariaat van Fleuroselect en als zeer vertrouwelijk gezien wordt. De naam van degene die de tip levert, wordt in geen geval bekendgemaakt. Alle tips worden vervolgens gescreend en doorgegeven aan Royalty Administration International (RAI). Deze bezoekt het gerapporteerde bedrijf in het kader van de reguliere campagne. Er wordt niet onthuld dat de inspectie het gevolg is van een tip. RAI heeft het recht om op elk moment een bezoek te brengen aan een productielocatie of kwekerij. Als uit de inspectie blijkt dat het gerapporteerde bedrijf zich inderdaad aan illegale vermeerdering schuldig heeft gemaakt, volgt er een naheffing voor de royalty's plus een boete.

De klokkenluider krijgt bericht dat er een bezoek is afgelegd. Fleuroselect laat weten dat het hierbij niet de bedoeling is dat de klokkenluider ook over de uitkomst van dat bezoek wordt geïnformeerd. "Door een potentiële overtreding te melden, draagt de klokkenluider bij aan een door de sector zelf gereguleerde markt, en dat is gunstig voor iedereen."

Fleuroselect treedt op namens veredelaars en producenten van jonge planten. Deze bedrijven verkopen uitgangsmateriaal als onbeworteld of beworteld stek aan kwekers, die dit vervolgens opkweekt tot planten die verkocht kunnen worden in bijvoorbeeld tuincentra, doe-het-zelfzaken, en op markten.


 


09-04-19 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

BoN


Overig nieuws2019 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS