dinsdag 21 mei 2019
Dummen Orange Top Flower Trials Top VvdM AmaVerde

Minister complimenteert tuinbouw met hands-on mentaliteit tijdens ondertekening tuinbouwakkoord

Minister complimenteert tuinbouw met hands-on mentaliteit tijdens ondertekening tuinbouwakkoord

Donderdag 14 maart kwamen regionale Greenports, overheden en landelijke brancheorganisaties op het Nationaal Tuinbouwcongres samen voor de bekrachtiging van het Tuinbouwakkoord. Via het akkoord werkt de gehele tuinbouwsector, van bloembollen tot aan glastuinbouw, samen met overheden en kennis- en onderwijsinstellingen aan een vitale en toonaangevende Nederlandse tuinbouwsector. Minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit tekende het akkoord samen met bijna 35 tuinbouworganisaties en overheden. In haar speech complimenteerde de minister de tuinbouwsector met haar hands-on mentaliteit.

Minister Schouten: “De Nederlandse tuinbouw staat voor dynamisch en vooruitstrevend ondernemerschap. Dit zien we terug in het Tuinbouwakkoord, waarmee richting wordt gegeven aan een volledig circulaire tuinbouwsector. Dat waar de tuinbouw al jaren in voorop loopt gaan we via de omschakeling naar kringlooplandbouw in een breder verband doen: zorgvuldig grondstoffen gebruiken, afhankelijkheid van gewasbeschermingsmiddelen verminderen, voedselverspilling verminderen en schadelijke uitstoot voorkomen. Ik teken ervoor.”

Om ook komende generaties van voldoende kwalitatief, gezond en duurzaam geproduceerd voedsel te kunnen voorzien, staat de Nederlandse tuinbouw voor flinke uitdagingen. Deze opgaven komen samen in het Tuinbouwakkoord. De focus van het akkoord ligt op zorgvuldig gebruik van grondstoffen, vermindering van schadelijke uitstoot en energiezuinige teelt.

De afgelopen jaren heeft de Nederlandse tuinbouw hard gewerkt aan de ‘Nationale Tuinbouwagenda 2019-2030: Circulaire tuinbouw in de praktijk’. Daarin zijn zeven transitiethema’s gebundeld tot dit breed gedragen Tuinbouwakkoord: klimaatneutrale tuinbouw, modernisering van het productiegebied, gezonde planten/gezonde mensen, vers-logistiek, innovatie, arbeidsmarkt & scholing en internationalisering.

“Voor de glastuinbouwsector is dit een belangrijke eerste stap van een intensieve samenwerking tussen de Rijksoverheid, provincies, Greenports NL, kennis- en onderwijsinstellingen en het bedrijfsleven. Dit akkoord biedt de Nederlandse glastuinbouw een energieke impuls op het gebied van plantgezondheid, arbeidsmarkt, energieverduurzaming en de modernisering van het teeltareaal,” aldus Sjaak van der Tak van Glastuinbouw Nederland.

 


15-03-19 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

Lutgo HR verzamel


Overig nieuws2019 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS