dinsdag 2 juni 2020
FN TOP logo FN TOP add

Nieuwe inzendingen Excellence Roses overtreffen verwachting

Nieuwe inzendingen Excellence Roses overtreffen verwachting

Dit plantseizoen zijn voor de keuringen van Excellence Roses maar liefst 25 rozen ingediend. Inzenden kon tot 1 maart. De rozen zijn afkomstig van negen veredelaars uit binnen- en buitenland. Het aantal inzendingen varieert van 1 tot 5 per inzender en varieert over de verschillende rozengroepen.

De meeste ingezonden rozen betreffen Floribunda’s (9), gevolgd door heesterrozen (7), Theehybriden (4), klimrozen (3) en bodembedekkers (2). Alleen in de groep patiorozen zijn geen rozen ingediend. “Omdat Excellence begin vorig jaar een doorstart heeft gemaakt, was de vraag of we voldoende vertrouwen hadden gekweekt bij de veredelaars. Dat bleek gelukkig het geval te zijn. We hadden gehoopt op een aantal van 20 inzendingen”, aldus Hans van de Laak die vanuit de Cultuurgroep voor Rozen en Rozenonderstammen nauw bij de keuringen betrokken is.

De rosaria waar de nieuwe rozen in ieder geval worden aangeplant, zijn het Proefcentrum voor Sierteelt in Destelbergen, de Rozenhof in Lottum en rosarium Winschoten. Op dit moment zijn er problemen bij het rosarium in Boskoop (gemeente Alphen aan den Rijn) om de benodigde plaats voor de nieuwe rozen vrij te maken. De Koninklijke Vereniging voor Boskoopse Culturen (KVBC) en de Cultuurgroep hopen dat dit op korte termijn toch gaat lukken zodat een voorjaarsbeplanting daar, evenals eerdere jaren, mogelijk is. Rosarium Rivierenhof in Antwerpen wordt de komende jaren gerenoveerd.

Om voor het predictaat Excellence Roses in aanmerking te komen, moeten de rozen zich gedurende een driejaarlijkse keuring gaan bewijzen. Keuringscommissies van de rosaria keuren de rozen op vier vaste momenten in het jaar en hanteren daarbij criteria op het gebied van onder meer groeikracht, gezondheid, bloeirijkheid en geur.
 


14-03-19 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

Flowers4Oxygen


Overig nieuws2020 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS