dinsdag 21 mei 2019
Dummen Orange Top Flower Trials FlowerTrials 1 mei

Bloemen- en plantenexport na goede maand februari weer in de plus

Bloemen- en plantenexport na goede maand februari weer in de plus

Nadat het jaar startte met een matige maand januari, is de bloemen- en plantenexport vanuit Nederland in februari met bijna 6 procent gestegen. De cumulatieve waarde is over de eerste twee maanden van het jaar net iets meer dan 1 miljard euro. Dit meldt de VGB aan de hand van de statistieken van Floridata. Hierbij moet aangetekend worden dat vorig jaar een daling geïncasseerd werd van 2% bij de start van een zeer koud voorjaar.

Oost-Europese bestemmingen, een goede Valentijnsdag en het retailsegment trokken de markten omhoog. Zorgen blijven over de twee grootste markten: nummer 1 Duitsland hapert en met Brexit voor de deur is de toekomst van nummer 2 Engeland ongewis. Wereldwijd blijft het vooruitzicht op groei gunstig meent de VGB.

De export in planten steeg in februari met 13% en bloemen met 3%, in vergelijking met vorig jaar. Tot en met februari is de voorsprong ten opzichte van 2018 op de plantenomzet 7% (€ 359 miljoen) en op de bloemenomzet 2,5% (€ 725 miljoen).

Betere spreiding bloemengeefdagen

Naast de weersomstandigheden in vooral Noordwest-Europa, dat goed is voor 80% van de exportomzet van de top-10 landen, zijn de bloemengeefdagen dit jaar, met een late Pasen, beter verspreid dan vorig jaar. Dit is gunstig voor de afzet. Voor een belangrijke feestdag als Valentijnsdag op 14 februari bleven topprijzen uit. Dat had als voordeel dat de vraag na Valentijnsdag beter op peil blijft. In het retailsegment was Valentijnsdag dit jaar een topper, over het algemeen beter dan in voorgaande jaren. In het pot- en tuinplantensegment is de retailafzet volgens Floridata sterker gestegen dan bij de snijbloemen.

Toenemned belang Oost-Europa 

Er staan ook dit jaar twee Oost-Europese landen in de top-5 exportbestemmingen. Rusland noteert een plus van 18 procent en komt uit op een exportwaarde van € 74 miljoen en Polen stijgt 10% tot € 49 miljoen. Dit was vorig jaar voor het eerst het geval en is illustratief voor het toenemende belang van Oost-Europa voor de Nederlandse bloemen- en plantenexport.

bron: VGB - foto: RvZ

 


14-03-19 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

Tussen Schoneveld FT


Overig nieuws2019 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS