zondag 18 augustus 2019
FN TOP add Top VvdM OZ Export via TFC

Strelitzia eyecatcher tijdens Paasviering in Rome

Strelitzia eyecatcher tijdens Paasviering in Rome
Het is weer bijna Pasen. Binnenkort reizen meer dan 25 arrangeurs en bloemisten met zo'n 30 ton plantmateriaal af naar Rome om te werken aan de arrangementen en tuinen op de trappen van het Sint Pietersplein. Daar en op het balkon van de Paus komen talrijke arrangementen. Hoofdarrangeur Paul Deckers heeft dit jaar gekozen voor de strelitzia als eyecatcher. Hij maakt de ontwerpen en kiest de kleuren in overleg met het Vaticaan. 
 
Holland Strelitzia uit Zevenhuizen levert samen met andere kwekers uit heel Nederland de bloemen voor de paus. Paul Deckers bezocht de kwekerij in Zevenhuizen om met de in het oog springende oranje paradijsvogel bloemen een aantal proefarrangementen te maken.
 
 
Paul Deckers, hoofdarrangeur: "De strelitzia is een krachtige bloem, een sterke bloem. Neem daarbij de symboliek van de bloem, die staat voor vrijheid en onsterfelijkheid. Ja ik zie het helemaal voor me. We gaan er iets heel moois van maken." De strelitzia wordt op het Sint Pietersplein onder andere verwerkt in de grote arrangementen.
 
Betrokkenheid sierteelt
De Paasviering op het Sint Pietersplein in Rome vormt traditiegetrouw het decor voor bloemen en planten van Nederlandse kwekers en handelaren. Na het uitspreken van het Urbi et Orbi zegt paus Franciscus altijd dank voor de bloemen uit Nederland. 
Sinds 2017 gebruikt Paul Deckers ieder jaar een nieuwe bloem als “eyecatcher” in het project, die een hoofdrol speelt in de bloemversiering op het St. Pietersplein. In 2017 was dit de “Roselily”, de lelie zonder stuifmeel en in 2018 zette Deckers de Cymbidium als prominente bloem in de versiering. Deze nieuwe opzet zorgt voor grote betrokkenheid van de kwekers in het wereld-evenement, waar elk jaar door meer dan een miljard mensen naar gekeken wordt.  "Een beter visitekaartje voor ons product kunnen we niet wensen." zegt Roland Duyvestein van Holland Strelitzia.
 
 
Aan de jaarlijkse reis naar Vaticaanstad gaan maanden van voorbereiding vooraf. Al het materiaal, met uitzondering van de graszoden, wordt uit Nederland meegenomen. Bloembollen worden voorgetrokken, in koelcellen bewaard en enkele dagen voor vertrek weer in de kas gezet, zodat alles precies op tijd bloeit. De nauwgezette voorbereiding is ook nodig omdat er in Rome erg weinig tijd is. Het team bestaat uit 25 medewerkers die op Witte Donderdag en Goede Vrijdag druk bezig zijn met de bloemen en de arrangementen.

De samenstelling van planten en bloemen verschilt per jaar. Denk hierbij aan zo’n 30 ton plantmateriaal: 35.000 bolbloemen oa:15.000 tulpen, 2.000 narcissen, 3.000 hyacinten, 9.000 losse bloemen, twintig metershoge bomen zoals berken en zuilvormige Lindebomen.

Bron: www.Floranews.com
Leandra de Boef | 11-03-19 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

10


Overig nieuws2019 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS