dinsdag 17 september 2019
FN TOP logo FN TOP add

De 5 vragen aan... Judith Baehner

De 5 vragen aan... Judith Baehner

Voor de mensen die je niet kennen, wie ben je en wat doe je?

Mijn naam is Judith Baehner en ik ben plant-lover, plant-guru, plant-architect, auteur, stylist, ontwerper, docent en oprichter van Het Groenlab. Dat is een hele lijst, maar daaruit spreekt ook mijn passie. Het Groenlab is de plek waar voor mij alles samenkomt en waar ruimte is voor inspiratie en onderzoek. Wij geloven dat een eigen groene plek, groene steden en een groenere wereld heel belangrijk zijn voor de toekomst. Je wordt er gelukkig van en planten zijn ook nog eens heel gezond voor je. Samen met mijn team wil ik mensen inspireren en mijn kennis en ervaring delen om te laten zien hoe supertof planten zijn en dat ze een positieve invloed hebben op onze omgeving.

Veel mensen kennen mij uit de tijdschriftenwereld waarvoor ik artikelen maak over groen, interieur en eten. De afgelopen jaren zijn we met Het Groenlab veel gaan samenwerken met kwekers, kwekers-collectieven en brancheorganisaties zoals het Bloemenbureau Holland en Royal FloraHolland. Daardoor kan ik verschillende bedrijven binnen mijn netwerk met elkaar verbinden en elkaar laten versterken. Denk maar aan free publicity of andere samenwerkingen tussen kwekers en tijdschriften. Op deze manier kunnen we consumenten inspireren en kennis over planten en bloemen delen.

Dat delen van inspiratie en kennis met consumenten doet Het Groenlab ook door workshops en lezingen door heel Europa te geven. Hierdoor leren we de doelgroep echt kennen, zodat we weten hoe hun leven er uit ziet en hoe je ze kunt bereiken.

In mijn boeken (Het Plantenlab, Groen in glas, Wonderpants 1 en 2), op onze website (www.hetgroenlab.nl) en op Instagram delen we ook onze passie voor planten en groen, in de breedste zin van het woord. Alles wat we maken en delen doen we uit liefde en omdat we het zelf heel cool vinden.

In onze groenprojecten, het beplanten van woon- en werkplekken, combineren we planten met hun omgeving in een heel eigen stijl. Met planten kun je een interieur compleet en persoonlijk maken. Wat dat betreft is een plant het perfect ontworpen object. Planten mogen van ons ook groeien, zoals ze dat van nature doen. Het mag best een beetje ‘funky’. Aan de groei van planten kun je ook meteen zien hoe het met onze leefomgeving gesteld is De groei van een plant is het product van je omgeving en je verzorging.

Dat groen zo belangrijk is, merken we dus aan onze klanten, lezers en bezoekers. Een mooie graadmeter die je keer op keer scherp houdt en uitdaagt tot ontwikkeling en onderzoek.

Wat maakt deze functie zo bijzonder?

In Het Groenlab is geen dag hetzelfde. Ik werk met planten en groen op verschillende manieren; in de architectuur, de fotografie voor bladen en kwekers, voor radio en televisie, in workshops en lezingen. Hierdoor kom ik heel veel inspirerende en gepassioneerde mensen tegen die allemaal bezig zijn met de natuur en planten in heel verschillende disciplines. Daar haal ik mijn energie uit en daar word ik heel gelukkig van.

Welk nieuws is jou de afgelopen tijd opgevallen?

Wij, als plantenmensen, wisten het natuurlijk al, nieuw onderzoek van de Universiteit van Wageningen en Fytagoras, wijst wederom uit dat planten in de werkomgeving heel belangrijk zijn. Wist je dat het ziekteverzuim in bedrijven met planten een stuk lager ligt dan in bedrijven zonder planten? En dat mensen gemotiveerder en lekkerder werken? Wij wel, en dat zien we ook. Ruimtes die we met groen beplanten zijn veel gezelliger en trekken mensen aan. Zegt genoeg. Wat ik ook meer zie en lees is dat groen een belangrijkere rol krijgt in het ontwerpen van onze stedelijke omgeving. Daardoor maken veel ontwerpers en architecten meer ontwerpen met als doel de wereld groener te maken.

Wat zou je graag meer willen doen?

8 maart is het Internationale vrouwendag met dit jaar als thema ‘Heldinnen’. In de groensector zijn vrouwen misschien niet in de meerderheid, maar er zijn een paar hele mooie ‘Groene Heldinnen’. Als vrouw was het niet eenvoudig om je bezig te houden met natuurwetenschappen. Vrouwen die zich met wetenschap bezighielden, waren vaak echtgenoten van wetenschappers en assisteerden hen met onderzoek. Zij moesten hard werken om zich naast hun onderzoek te bewijzen als wetenschapper en werden vaak niet voor vol aangezien. In de botanie was dit anders. Dit was toegankelijker voor vrouwen. Heldinnen als Agnes Block, Maria Sybilla Merian en Alida Withroos tekenden en schilderden in de 17e en 18e eeuw planten en bloemen van over de hele wereld en lieten daarmee ongemerkt een belangrijk erfgoed na. In de 19e eeuw waren er heldinnen als Concordia Amalie Nelle, Mary Treat en Sophia Bledsoe Herrick en Darwins dochters Elizabeth en Henriëtta. Zij deden belangrijk onderzoek en legden planten vast omdat het beschrijven, vastleggen en verzamelen van planten werd gezien als onschuldige bezigheid. In de 20ste eeuw zien we naast vrouwelijke wetenschappers ook vrouwelijke tuinarchitecten die hun liefde voor planten laten spreken in hun ontwerpen. Ik bewonder vrouwen als Mien Ruys en Beth Chatto enorm om hun visie op tuinontwerpen en beplantingen. Eigenlijk zou ik meer onderzoek willen doen en willen experimenteren op gebied van planten en hun werking. Mijn hart gaat daar sneller van kloppen. Voor mijn nieuwe boek, dat ik aan het schrijven ben, kan ik me overigens wel weer even uitleven.

Wat ga je dit weekend doen?

Ik heb nog geen concrete plannen; vaak is het weekend is een mooie gelegenheid voor nieuwe inspiratie en ontdekkingen.

Bron: www.Floranews.com
08-03-19 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

10

Naam (optioneel):

Commentaar:


Overig nieuws2019 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS