maandag 17 februari 2020
1. RFH Trade Fair 2020 1. VB&P Teelt

Kleurbrengers Verbena, Begonia, Gazania en Bougainvillea tuinplanten van maand april

Kleurbrengers Verbena, Begonia, Gazania en Bougainvillea tuinplanten van maand april

Met kleurbrengers Begonia, Verbena, Gazania en Bougainvillea is het in één keer lente in je tuin, op je terras en op je balkon. Deze kleurbrengers zijn gekozen tot tuinplanten van de maand april 2019. Het zijn allemaal rijke bloeiers met verschillende vormen, zodat er meteen van alles te zien en te beleven is in je tuin. Grote bloemen, kleine bloemen. Klimmers, hangers en kruipers. Voor in de volle grond, in potten en bakken en in hangmanden.

Begonia kenmerkt zich altijd door het asymmetrische blad. Voor in de tuin wordt vooral Begonia B. Semperflorens Grp (de zaaibegonia) aangeboden, naast de B. Tuberhybrida Grp (knolbegonia). Van beide soorten wordt steeds nieuwe verschijningsvormen ontwikkeld. B. boliviensis is een prachtige soort voor de tuin en kan goed worden toegepast als hangplant, net als de Waterfall serie. De B. Betula kenmerkt zich door een rijke bloei van kleine begoniabloemetjes, de struikbegonia is een forse plant en B. fuchsifoliosa is een begonia met blaadjes die op die van fuchsia lijken.

IJzerhard (Verbena) kenmerkt zich door samengestelde bloeiwijzen en gelobde of fijn ingesneden bladeren. IJzerhard wordt zowel gekweekt uit zaad (vaak in een kleurmengsel) als uit stek (vaak op kleur aangeboden). Beiden zijn er vooral in de kleuren rood, roze, wit en lila. Daarnaast zijn er soorten als bonariensis en rigida die hoger worden en vaak lila of paars van kleur zijn.

Middaggoud (Gazania) kenmerkt zich door bloemen die overdag, bij mooi zonnig weer open gaan en in de avond weer sluiten. Het langwerpige spatelvormige blad is vrij stug, een teken dat ze goed tegen wat droogte kunnen. De samengestelde bloemen zijn vooral oranje, geel, bruin en roze. Er zijn zowel groen- als grijsbladige soorten.

Bougainvillea wordt aangeboden in cultivars uit twee verschillende soorten: Bougainvillea spectabilis (struikvorm met veelal paarse cultivars) en Bougainvillea glabra (klimplant, veel verschillende kleuren). De plant bloeit met gekleurde schutbladeren met daarin zuiver witte bloemetjes.

Kleurbrengers staan allemaal graag zonnig, maar kunnen ook halfschaduw verdragen. De bloei kost veel energie, dus let er op dat je de kluit niet uit laat drogen. Kleurbrengers in kuipen en bakken hebben vaak wat extra water nodig.
Uitgebloeide bloemen kunnen worden weggehaald, dan maken de Kleurbrengers eerder nieuwe knoppen aan. De lage Kleurbrengers zijn eenjarig, Bougainvillea kan, mits hij licht, droog en koel overwintert, het volgende jaar een doorstart maken.

bron: Mooiwatplantendoen.nl

 


05-03-19 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

1 ANTHURA IGOTY


Overig nieuws2020 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS