maandag 17 februari 2020
1. RFH Trade Fair 2020 1. VB&P Teelt

Laurier is Balkonplant van 2019

Laurier is Balkonplant van 2019

Laurier is gekozen tot Balkonplant van 2019. Elk jaar kiest een mediajury, bestaande uit redacteuren van lifestyle-, interieur- en tuinmagazines, vloggers en bloggers, op verzoek van het Bloemenbureau uit tien kandidaten de balkonplant die het meest tot de verbeelding spreekt. Voor 2019 is gekozen voor de laurier, omdat deze plant past bij de trend van meer groen, makkelijk groen en een voorkeur voor planten met een verhaal.

De laurier kan een plant met een statige uitstraling zijn, voor wie dat wil. Maar hij is er ook in vrolijke kronkelstammen voor de liefhebber. Bovendien kun je kiezen uit snoeivormen van bollen en kubussen tot piramides en cilinders. Ideaal voor een balkon is dat laurier ook als groene pilaar verkrijgbaar is. Zo kun je er een groene afscheiding mee maken, al straalt ook een enkele laurier in een mooie pot al dat onweerstaanbare zuidelijke uit.

Laurier Balkonplant van het jaar

Laurier bloeit met witte bloemen die later ovale bessen worden. Ook is het groen van de laurier erg mooi: ovaal met een lichte nerf die als een veer in het blad te zien is. De laurier is makkelijk in de omgang, sterk in weer en wind en biedt heel veel groen op een kleine basis.

Laurier groeit in het oostelijke Middellandse Zeegebied, in landen als Turkije en Griekenland, maar ook verder oostwaarts, zoals in Georgië, Iran en Irak. Met de Romeinen is hij vervolgens naar West-Europa gekomen. De planten groeien in het wild als vrij hoge struiken tot kleine bomen van wel 10 meter hoog. De exemplaren in een pot blijven kleiner en bovendien kun je ze snoeien.

Laurierweetjes

  • Laurier staat symbool voor moed, victorie en overwinning. Helden kregen vroeger een lauwerkrans, gemaakt van laurierblad.
  • Titels als baccalaureaat en poet laureaat zijn afgeleid van de symboliek van laurier.
  • 'Op zijn lauweren rusten' wil zoveel zeggen als genieten en de luxe hebben om niets te doen. Wordt ook wel ironisch gebruikt tegen personen die wel eens wat meer zouden mogen aanpakken.

Keukenkruid

Laurier geeft een heerlijke smaak af aan onder andere goulash, hachee, soepen en stoofschotels. Voor het serveren wel even uit de pan vissen (het blijft hard en is niet lekker om op te eten). Het blad maakt deel uit van het klassieke 'bouquet garni', een kruidentuiltje van 2 takjes peterselie,1 takje tijm en 1 laurierblad.

bron: Mooiwatplantendoen

 


25-02-19 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

1 essen


Overig nieuws2020 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS