maandag 20 mei 2019
Dummen Orange Top Flower Trials FlowerTrials 1 mei

Pioen gezond, stijgende lijn afzet

Pioen gezond, stijgende lijn afzet

De hoeveelheid pioenen op veiling Royal FloraHolland is de afgelopen vijftien jaar opgelopen naar circa anderhalf miljoen stuks. Hoewel de afzet afgelopen jaar met 0,8 procent afnam, is de veiling positief. De pioen is bovendien gezond, blijkt uit de ervaringen van keurmeester Leo van Leeuwen van Naktuinbouw.

Tijdens een informatiebijeenkomst van pioenentelers bij Naktuinbouw gaf de veiling inzicht in de cijfers en lichtte Van Leeuwen toe wat hij het afgelopen jaar zag bij de keuringen. Volgens productmanager snijbloemen Astrid Groenewegen van RFH zijn Frankrijk, Israël en Italië na Nederland de belangrijkste productielanden, al groeien de meeste pioenen in Nederland. Wat de afzet betreft gaat 81 procent direct weg via de export, vooral naar Duitsland. De vraag uit de Verenigde Staten nam toe.

De meeste pioenen komen via de bloemist bij de eindklant terecht, zo'n 83 procent. "De supermarkt blijft met 15 procent al jaren stabiel. Dat zouden we graag verbeteren, maar van enkele inkopers begreep ik dat ze het eng vinden om pioenen in te komen. Probleem is dat ze die handel vooraf vast moeten leggen." Groenewegen raadde de kwekers aan pioenen vooral via de klokvoorverkoop aan te bieden, omdat die prijs zo'n veertig procent hoger ligt dan de gewone klokprijs. \"Bovendien stuwt de voorverkoopprijs de klokprijs op, omdat de handelaren op de klok zien wat er via voorverkoop is afgezet."

Versproject
De veiling probeert de pioenen zo snel mogelijk in de koelcel te krijgen en ook bij de distributie naar de afnemer wordt vaart gemaakt. "We zijn een project gestart om binnen de hele keten de kwaliteit te verbeteren, om de reclamaties terug te dringen. Wij zetten de pioenen binnen 25 minuten in de koeling en leveren ze na koop binnen 50 minuten af."

Afkeuringen
Keurmeester Leo van Leeuwen wees de telers op andere bedreigingen voor de gezondheid van de pioen, al meldde hij dat er in heel 2018 geen afkeuringen zijn geweest op knolcyperus. "Tabaksratelvirus is nog steeds de grootste bedreiging en we krijgen daar van exporteurs ook steeds meer vragen naar." Hoeveel besmette partijen hij aantrof, gaf Van Leeuwen niet aan.

Samenwerking
De keurmeester is tevreden over de samenwerking met de Amerikaanse en Canadese keuringsdiensten. Afgesproken is dat exportpartijen in Nederland worden gekeurd. Afgelopen jaar zijn 511 partijen on de loep genomen. Dat leverde acht afkeuringen op vanwege virusbesmetting, één vanwege aaltjes, één vanwege aardappelopslag en één vanwege wortelonkruiden.

bron: Greenity 


21-02-19 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

Hepke - Team Westland


Overig nieuws2019 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS