dinsdag 21 mei 2019
FlowerTrials 1 mei Top VvdM AmaVerde

Aardappelteler start eigen vliegveld voor drones

Aardappelteler start eigen vliegveld voor drones

Aardappelteler Jacob van den Borne uit Reusel, heeft sinds kort behalve een landbouwbedrijf, ook een eigen luchthaven. Een gebied van 80 hectare is aangewezen als Reusel Airport, met een officiële luchthavenstatus.

De aardappelteler liep met de 'hobby-drones' tegen beperkingen aan. Zo mocht hij ze niet zwaarder of groter maken en was het niet mogelijk om met meerdere drones tegelijk te vliegen. Daarom bedacht Van den Borne de oplossing: de luchthavenregeling. Daarmee kun je de officiële status van luchthaven aanvragen. Die vergunning kreeg hij en nu is Nederland dus een vliegveld rijker: Reusel Airport, officieel Agri Drone Port. De aardappelteler heeft een luchtvaarthavenmeester aangesteld, die per dag doorgeeft of, waar en hoe hoog de teler gaat vliegen met zijn drones. 

Van den Borne experimenteert al sinds 2010 met drones om zijn aardappelplanten vanuit de lucht in de gaten te houden; "het nieuwe boeren." Hij doet dit vanuit zijn visie over precisielandbouw. De drones signaleren hoe de planten erbij staan en of er een insectenplaag is. In het Praktijkcentrum voor Precisielandbouw dat Van den Borne op zijn terrein heeft opgericht werken regelmatig studenten met drones, sensoren, slimme machines en data in de cloud om de perfecte frietaardappel uit de grond te krijgen. Het opleidingscentrum draait met steun van Europa, Rijk en provincie.

Van den Borne nodigt andere drone-liefhebbers uit om op zijn vliegveld testen met drones te doen. 

Foto: Van den Borne aardappelen


 


19-02-19 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

Lutgo HR verzamel


Overig nieuws2019 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS