maandag 20 mei 2019
Top VvdM AmaVerde Dummen Orange Top Flower Trials

KVBC reikt certificaten Excellence Roses uit

KVBC reikt certificaten Excellence Roses uit

Afgelopen vrijdagmiddag heeft Helma van der Louw, voorzitter van de KVBC (Koninklijke Vereniging voor Boskoopse Culturen) onder het toeziend oog van 35 aanwezigen de certificaten van Excellence Roses uitgereikt. Dit gebeurde bij Kordes Roses in De Kwakel tijdens de jaarvergadering van de Cultuurgroep voor Rozen en Rozenonderstammen onder Anthos-secretariaat.

De nieuwe Excellence Roses zijn de Theehybriden Cherry Lady van Kordes, de Elaine Page van Poulsen, de Gräfin Diana van Kordes, Floribunda’s Jugenliebe van Kordes, Lampion van Tantau en Rosenfaszination van Kordes. En de heesterrozen ‘Myka’ van Braun en Dinky van Lens.

De Cultuurgroep voor Rozen en Rozenonderstammen heeft de keuringen van Excellence Roses begin vorig jaar onder haar hoede genomen. Helma van der Louw gaf tijdens de jaarvergadering aan dat de KVBC de coördinatie van de keuringen met veel plezier heeft opgepakt. Acht rozen verdienen het predicaat Excellence Roses. De rozen hebben een driejaarlijkse keuring op vijf rosaria in Nederland en België doorstaan. Keuringscommissies van de rosaria in Boskoop, Antwerpen (Rivierenhof), Destelbergen (Proefcentrum voor Sierteelt), Lottum (Rozenhof) en Winschoten keuren de rozen op vier vaste momenten in het jaar en hanteren daarbij vaste criteria op het gebied van onder meer groeikracht, gezondheid, bloeirijkheid en geur.
Vlnr: Helma van der Louw (KVBC), Thomas Proll (Kordes), Aart Westdijk (vertegenwoordiger Tantau), Marco Braun, Rudy Velle (Lens) en Hetty Crooijmans (Cultuurgroep Rozen) - Foto Hester van Gent.

Voorafgaand aan de uitreiking gaf veredelaar Thomas Proll, die speciaal uit Duitsland was overgekomen, een uitgebreide inkijk in het veredelingsprogramma van Kordes Roses en de werkwijze bij de keuringen van ADR keuringen (Allgemeine Deutsche Rosenneuheiten-Prüfung). Hij besloot zijn presentatie met een vergelijking van de vier nieuwe Excellence Roses van Kordes met de resultaten van de ADR-keuringen. De resultaten lagen zeer dicht bij elkaar; voor de veredelaar een bevestiging dat Excellence Roses de juiste criteria hanteert. Voor dit plantjaar zal Kordes dan ook weer nieuwe rozen voor de keuringen van Excellence Roses indienen. Aanmelding kan nog tot 1 maart bij de KVBC.

 

 

 


19-02-19 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

VvdW Florensis Vonq


Overig nieuws2019 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS