dinsdag 20 augustus 2019
Top VvdM OZ Export via TFC FN TOP add

Lichte stijging exportwaarde bloemen en planten in januari

Lichte stijging exportwaarde bloemen en planten in januari

De totale exportwaarde van bloemen en planten steeg in januari van dit jaar licht met 1 procent tot € 444 miljoen. Het is maar een klein plusje, maar het betekent wel dat het het derde achtereenvolgende jaar is dat de Nederlandse bloemen- en plantenexporteurs in januari een hogere exportwaarde noteren. In 2017 en 2018 klom de omzet met 12% respectievelijk 8%. De stijging dit jaar is vooral te danken aan de export van bloemen, die van planten stabiliseerde.

Met de naderende Brexit is er extra zorg over de haperende afzet in de grootste markt Duitsland. Het achterblijven van de export naar de grootmacht baart de handel zorgen nu de export naar de tweede grootste afzetmarkt Engeland onzeker is. Wereldwijd is de groei van de exportomzet bemoedigend.

De verkoop richting Valentijnsdag, een van de belangrijkste geefmomenten voor bloemen en planten, kwam aanvankelijk trager op gang, maar de handel liep wel goed door. Volgens Paul Goedegebuure, directeur van de op de thuismarkt gerichte groothandel Goedegebuure & de Mooij, is het gunstig als Valentijn op donderdag valt. Lijnrijder Frank Timmermans bevestigt dit. ”Richting het weekend is gunstiger voor de Valentijnverkoop.”

lichte stijging export bloemen en planten

De op Duitsland gespecialiseerde lijnrijder zegt niet te merken dat de bloemen- en plantenverkoop hapert. Alleen in oktober vorig jaar werd in de voor Nederland belangrijkste markt een plus genoteerd en bleef de exportwaarde uiteindelijk 3% achter op € 1,7 miljard. Het marktaandeel, in 2014 nog 30%, kromp in 2018 naar 27,9%. Opmerkelijk is dat de export naar Engeland in de afgelopen maand steeg. 

Floridata registreerde in de eerste maand dit jaar bij de totale groei van 1% een krimp in de top-10 exportbestemmingen. Duitsland (-8%), België (-6%), Italië (-5%), Zwitserland (-4%) en Zweden (-8%) bleven achter. De exportwaarde steeg richting Frankrijk (+6%), Engeland (+12%), Polen (+4%), Rusland (+15%) en Denemarken (+11%). Op jaarbasis tekent de top-10 voor 80% van de exportwaarde van € 6 miljard. De export naar China verdubbelde in januari, doordat het Chinees nieuwjaar vroeg viel en Amerika pluste opvallend met 30% in de eerste maand dit jaar.

De binnenlandse markt is volgens Goedegebuure op totaalniveau stabiel tot licht groeiend. ”En fors in beweging, onder meer door online aankopen en actievere supermarkten.”

 


14-02-19 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

Schneider Youngplants via Green Career Consult


Overig nieuws2019 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS