dinsdag 20 augustus 2019
FN TOP add Top VvdM OZ Export via TFC

Exportwaarde bloembollen daalt, die van snijbloemen en boomkwekerijproducten stijgt

Exportwaarde bloembollen daalt, die van snijbloemen en boomkwekerijproducten stijgt

De exportwaarde van bloembollen is in 2018 gedaald met 5% gedaald ten opzichte van 2017. Snijbloemen laten ondanks de warme en droge zomer een stijging zien en ook de exportgroei van boomkwekerijproducten zet door. De export van sierteeltproducten nam in 2018 in totaal met 3% toe tot een exportwaarde van 9,2 miljard euro. Van de totale geëxporteerde sierteeltproducten was 88% ook werkelijk van Nederlandse makelij.

Dit melden Wageningen Universiteit & Research (WUR) en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De cijfers komen uit het rapport ‘De Nederlandse landbouwexport in 2018 in breder perspectief’. De exportwaarde van de bloembollen inclusief wederuitvoer bedraagt in 2018 naar verwachting 765 miljoen euro. De oorzaak van de daling ligt voor een groot deel in de lagere bollenproductie in Nederland door de hete en droge zomer. 

Van alle sierteeltproducten ging 29% naar Duitsland, 12% naar het Verenigd Koninkrijk en 10% naar Frankrijk. De exportwaarde naar Duitsland steeg met 4,5%, terwijl de export naar het Verenigd Koninkrijk met 1% daalde. De toename van de exportwaarde naar Duitsland hing vooral samen met de toegenomen export van overige snijbloemen bestemd voor o.a. boeketten.

De importwaarde van sierteeltproducten bedroeg in 2018 circa 2,1 miljard euro en nam met 2% toe. De import kwam vooral uit Duitsland (16%), Kenia (16%) en België (12%). Van deze landen nam alleen de import vanuit Duitsland toe ten opzichte van 2017. De grotere import uit Duitsland was vooral zichtbaar bij buitenplanten, bloeiende potplanten en bewerkte bloemen. Uit Kenia is de importwaarde van rozen afgenomen.

Het hele rapport is hier te downloaden.


04-02-19 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

FT Fotos


Overig nieuws2019 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS