dinsdag 23 juli 2019
TOP BLUEROOTS Top VvdM OZ Export via TFC

Aandacht voor kanker op de werkvloer meer dan ooit nodig

Aandacht voor kanker op de werkvloer meer dan ooit nodig

Mede omdat de bevolking vergrijst, zijn er steeds meer mensen met kanker. Ook zijn er steeds betere behandelingen, waardoor dit niet altijd direct betekent dat mensen hieraan overlijden. Steeds meer werkende mensen krijgen kanker en steeds meer mensen met kanker willen doorwerken of willen na genezing zo snel mogelijk weer aan de slag.

Elk jaar krijgen ongeveer 45.000 werkende mensen de diagnose kanker. Een kwart van hen krijgt uiteindelijk ontslag. Dit is onacceptabel! Het inzicht dat werk voor (ex-)kankerpatiënten naast een (lichamelijke) belasting ook een totaal andere betekenis heeft, lijkt maar langzaam door te dringen in de zorg en bij werkgevers. Werken betekent ook dat iemand financieel onafhankelijk kan zijn, mee kan doen in de maatschappij, zinvol de dag kan besteden en sociale contacten kan onderhouden. Maar ook zaken als zelfredzaamheid, zingeving, welzijn en geluk zijn sterk verbonden met werk. We weten dat 60 tot 90 procent van de werknemers geraakt door kanker binnen anderhalf jaar na diagnose het werk weer graag wil hervatten.

Onderzoek laat ook zien dat twee derde van de mensen die kanker heeft gehad na vijf jaar nog steeds klachten ondervindt als vermoeidheid, verminderde lichamelijke conditie, concentratie-, geheugen- en seksuele problemen. Van hen voelt 61 procent zich door deze ‘late gevolgen van kanker’ beperkt in hun werk. 57 procent van de ex-kankerpatiënten ervaart echter weinig begrip op het werk. Ze geven hun leidinggevenden en collega’s daarvoor een rapportcijfer 5,4. 

Het belang van aandacht voor werk en kanker is duidelijk. We hebben er allemaal mee te maken, kennen allemaal in onze nabije omgeving mensen die kanker hebben of hebben gehad of zijn zelf degenen die het gevecht hebben geleverd of nog leveren. Een kankerpatiënt heeft alle energie nodig om aan zijn herstel te werken en niet om ook nog te moeten vechten met een werkgever. 

In januari 2018 is de nieuwe website Kankerenwerk.nl gelanceerd. Daarop kunnen werkgevers, zzp’ers en werknemers allerlei informatie vinden rondom het thema werk en kanker, zo ook informatie over het onderwerp late gevolgen. Een goed digitaal initiatief om zo een breder bereik te generen. 

bron: Nederlandse Federatie van Kankerpatiënten Organisaties (NFK) - NFK maakt zich sterk voor werkbehoud en werkhervatting voor mensen die leven met en na kanker.

 

 


Leandra de Boef | 31-01-19 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

BoN


Overig nieuws2019 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS