dinsdag 23 juli 2019
TOP BLUEROOTS Top VvdM OZ Export via TFC

Crocosmia zomerbol van het jaar 2019

Crocosmia zomerbol van het jaar 2019

De Crocosmia is benoemd tot zomerbol van het jaar 2019. De opvallende zomerbol geeft aan elke tuin een warme sfeer, is een echte zonaanbidster én ze is winterhard en komt dus ieder jaar weer terug.

Ze houdt echt van de zon en warmte. Het lijkt bijna alsof ze de warmte en het licht direct omzet in steeds meer bloemetjes. De Crocosmia kan een hoop hebben. Droge grond, weinig water en veel zon; ze kan het allemaal aan. Vanaf juni ontpoppen al de eerste bloemen. Hierna is het nog eens maanden genieten. Tot ver in oktober staat de bloemenborder in vuur en vlam.

Saffraangeur
De naam Crocosmia komt van de Griekse woorden krokós, wat saffraan betekent, en osmi, wat geur betekent. Letterlijk vertaald is het dus een plant met saffraangeur. Ze staat ook bekend als Montbretia. Dat komt omdat deze naam vroeger werd gebruikt voor de hartstochtelijk gekleurde bloemen. De roots liggen in Zuid-Afrika, want hier groeit ze vrij in de natuur. Sinds 1900 is deze beauty naar Europa gekomen om in de tuinen te schitteren.

Winterhard
Het bijzondere van deze sensuele zomerbol is dat ze winterhard is. Dek haar het eerste jaar na het planten toe ter bescherming van de weersinvloeden in de winter. Na het eerste jaar kan ze overal tegen en komt ze ieder jaar weer op. Met weinig of zelfs geen verzorging zal ze evengoed groeien en de tuin laten stralen met haar bloemen.

Vurige familie
Crocosmia is te koop in de warme tinten geel, oranje en rood. Het ene soort heeft grote bloemen en de ander kleine, ze zijn er met een of twee kleuren en verkrijgbaar in verschillende hoogtes. Crocosmia Lucifer is de populairste binnen deze vurige familie. 

 

Wist je dat?

  • Wist je dat er na de bloei bessen groeien waar eerder de bloemen zaten? Dat betekent dubbel genieten.
  • Je kunt de plant in het najaar tot de grond afknippen, maar het hoeft niet. Wat je ook doet, in het voorjaar beginnen de nieuwe scheuten weer vrolijk uit de knol te groeien.
  • Crocosmia is een geweldige plukbloem. Knip eens een paar stelen uit de felle bloemenzee en zet ze in een vaas.
  • De Crocosmia's die laag en compact groeien, doen het goed in potten of plantenbakken.

bron: iBulb


31-01-19 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

FT Fotos


Overig nieuws2019 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS