woensdag 23 juni 2021
FN TOP add 2105 Palletcentrale

Kasgroeit nodigt talent uit over te stappen naar glastuinbouw

Kasgroeit nodigt talent uit over te stappen naar glastuinbouw

Op initiatief van werknemers- en werkgeversorganisaties FNV, CNV, Plantum en Glastuinbouw Nederland gaat Kasgroeit zich meer richten op het bevorderen van de instroom van werknemers in de sector. Deze week worden daartoe twee nieuwe initiatieven opgestart: ‘Sleutel aan je toekomst in de kas’ en ‘Functies in beeld’. Beide projecten richten zich op het aantrekken van nieuwe mensen in de sector. Door de enorme ontwikkelingen binnen de sector zijn de functies veranderd en verbreed. Hierdoor is er behoefte aan leidinggevenden, technici, ict-ers, marketeers, sales, logistiek, HR en teeltspecialisten op zowel MBO, HBO of universitair niveau.

Functies in beeld
Brede functies met algemene vaardigheden en competenties komen steeds vaker voor in de glastuinbouw. Specifieke kennis is minder vaak nodig en de glastuinbouw spreekt daarmee meteen een grote groep nieuwe mensen aan. Om deze mensen meer inzicht te geven in de functies binnen de glastuinbouw, brengt Kasgroeit in beeld in een serie van negen filmpjes. Medewerkers van glastuinbouwbedrijven vertellen hierin met passie en enthousiasme over hun functie. We geven een kijkje in het werk van o.a. een bedrijfsleider op een gerberakwekerij, een onderhoudsmonteur bij een plantenkwekerij en een Salesmanager bij een internationaal sierteeltbedrijf. Met de filmpjes wil KasGroeit de mensen triggeren eens een blik over de schutting te wagen in deze innovatieve sector.

Sleutel aan je toekomst in de kas
Op gebied van techniek en onderhoud kan de sector goed nieuwe mensen gebruiken. Onderhoudsmonteurs in de glastuinbouw hebben dagelijks te maken met elektrotechniek, mechanische techniek, energiesystemen, aandrijftechniek en watertechniek. Dit betekent een afwisselende baan met veel eigen verantwoordelijkheid.

In februari wordt het leer-werk traject “Sleutel aan je toekomst in de kas” gestart. In samenwerking met glastuinbouwbedrijven en het technisch opleidingsinstituut ROVC worden (potentiele) medewerkers opgeleid tot technisch medewerker en vervolgens tot zelfstandig onderhoudsmonteur. Kasgroeit heeft voor dit opleidingsprogramma een speciale leerlijn ontwikkeld: een serie elkaar opvolgende cursussen waarmee we meer mensen opleiden tot zelfstandig onderhoudsmonteur.

Bijzonder aan het traject is dat deelnemers alleen affiniteit hoeven te hebben met techniek. Een technische achtergrond is geen vereiste. Meer informatie over het opleidingstraject is te vinden op de website van Kasgroeit. 

Kasgroeit is een initiatief van Glastuinbouw Nederland, Plantum, CNV en FNV en wordt gefinancierd vanuit het Fonds Colland Arbeidsmarkt.

 


30-01-19 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

Tussen FN


Overig nieuws2021 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS