dinsdag 20 augustus 2019
FN TOP add Top VvdM OZ Export via TFC

Hoogheemraadschap zegt nee tegen vraag Boskoopse kwekers om tweede gemaal

Hoogheemraadschap zegt nee tegen vraag Boskoopse kwekers om tweede gemaal

Uit een evaluatie van Hoogheemraadschap Rijnland en de belangenbehartiger van de kwekers, Greenport Boskoop, blijkt dat de overstromingen van vorig jaar in Boskoop niet voorkomen hadden kunnen worden.

Op woensdag 5 en donderdag 6 september zorgde noodweer voor veel schade in het gebied. Bij kwekers dreven honderdduizenden kwetsbare stekjes en planten in het water. Kwekers willen daarom een extra gemaal, maar dat is volgens het hoogheemraadschap niet de oplossing.

Volgens Sjaak Langeslag van Hoogheemraadschap van Rijnland had deze schade niet voorkomen kunnen worden, ook niet met een tweede gemaal. "Er vielen toen zestien emmers van tien liter op een oppervlak ter grootte van je deurmat. Tegen zulke hoeveelheden neerslag is geen kruid gewassen. Dat krijgen we niet weggepompt. Ook met een extra gemaal krijg je zo'n piekbelasting niet snel weg." zegt Langeslag tegen Omroep West. Een extra gemaal in de Gouwepolder en het onderhoud ervan zou miljoenen kosten. Dat geld zou niet opwegen tegen de bijdrage in het wegpompen van overtollig water bij noodweer. 

Michiel Gerritsen van de stichting Greenport Boskoop neemt het hoogheemraadschap niets kwalijk, maar vindt de aanpak voor verbetering vatbaar. Gerritsen vindt allereerst dat de gemeenten hun calamiteitenplannen beter op elkaar moeten afstemmen. 'Ten tweede moeten de dijkjes tussen de verschillende poldergebieden worden opgehoogd, zodat de overstromingskans kleiner is. En het derde is dat we ook piek- en calamiteitenbergingen gaan realiseren in ons gebied.' Het waterschap overweegt deze oplossing, maar benadrukt dat zo'n waterberging miljoenen kost.

Het hoogheemraadschap gaat de watergangen in elk geval verbreden en verdiepen, maar vraagt grondeigenaren hun verantwoordelijkheid te nemen en de kleine watergangen goed uit te baggeren en open te houden. Dat bevordert de snelheid waarmee het water wegstroomt. Het waterschap was al voornemens de tussendijkjes, de zogenoemde pijlvakscheidingen, op te hogen. Het waterschap hoopt dat dit project nu snel gerealiseerd wordt. Dat hangt voor een groot deel af van de medewerking van grondeigenaren, omdat deze dijkjes door tuinen en zelfs schuren lopen.

bron: Omroep Westland


24-01-19 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

BoN


Overig nieuws2019 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS