zondag 18 augustus 2019
Top VvdM OZ Export via TFC FN TOP add

Export 2018 evenaart record 2017 dankzij planten

Export 2018 evenaart record 2017 dankzij planten

De exportwaarde van bloemen en planten vanuit Nederland kwam in 2018 met € 6 miljard uit op hetzelfde record als in 2017. Dit is vooral te danken aan de exportgroei bij planten. De plantenwaarde klom, ondanks een koud en tegenvallend voorjaar, in 2018 met bijna 3% tot € 2,3 miljard. De snijbloemen leverden, mede door de lange, warme zomer in het grootste deel van Europa, 2% in en daardoor stokte de omzetwaarde op € 3,7 miljard.

Voor 2019 rekenen groothandelaren weer op een lichte groei. Zij blijven alert op wisselende ontwikkelingen in markten en in de politiek. Brexit, in welke vorm dan ook, kan de handelspositie ernstig schaden aangezien het Verenigd Koninkrijk goed is voor 14% van de Nederlandse bloemen- en planten export. 

foto: KP Holland

Voor het eerst in de recente geschiedenis van de Nederlandse bloemen- en plantenexport daalde de exportwaarde in alle top-5 landen, goed voor tweederde van de jaaromzet. Oost-Europese landen namen fors meer bloemen en planten af en de verwachting is dat die trend doorzet. Dat geldt ook voor het plantensegment doordat met name groene planten in meerdere Noordwest-Europese landen populair zijn.

Groei online handel
In alle kanalen groeit de on-line handel en dat brengt een versterkte diversificatie met zich mee. ”Dat betekent ook dat we meer inspanningen moeten doen om hetzelfde volume te verwerken. Daardoor staan marges onder druk”, aldus directeur Gerben van der Star van H. Star Bloemengroothandel. ”We leveren veel vaker aan de klant van de klant en dus klantspecifiek. En vaker en dus verser”, voegt hij als voordelen toe. Van der Star rekent in 2019 op een omzetgroei van enkele procenten.
 
bron: VGB/Floridata

 


15-01-19 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

BoN


Overig nieuws2019 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS