zondag 18 augustus 2019
Top VvdM OZ Export via TFC FN TOP add

Gerard van Hoeven kan flink aan de bak bij Rabobank Westland

Gerard van Hoeven kan flink aan de bak bij Rabobank Westland

AD Westland sprak afgelopen week met de nieuwe directievoorzitter van Rabobank Westland, Gerard van Hoeven. De Rabobank gaat het met Bankieren 3.0 over een compleet andere boeg gooien en Van Hoeven mag die transformatie in Westland en omstreken in goede banen leiden. Efficiency is daarbij het toverwoord.

Een pittige klus, nu de Rabobank het hélemaal anders gaat doen. De grootste bank in de agrarische sector wil naar eigen zeggen klanten meer mogelijkheden bieden om te bankieren zoals zij dat willen. Mensen komen veel minder vaak op kantoor en regelen dingen liever zelf via internet. De Rabobank heeft Nederland in veertien regio’s of kringen verdeeld, met gemiddeld vijf tot tien lokale banken die alle klanten gaan bedienen. Elke kring heeft één bank met een specialistenteam. Voor de kring waar Rabobank Westland onder gaat vallen is dat de Rabobank in Den Haag. In de hofstad komen alle specialistenteams te zitten, met uitzondering van het team Food & Agri.

Als Westlanders Den Haag horen, vrezen ze vaak al het ergste. Moeten ze voor hun bankzaken straks naar de stad?
Gerard van Hoeven: ,,Welnee, er komen veel veranderingen aan, maar de totale klantverantwoordelijkheid blijft bij de lokale bank, in ons geval Rabobank Westland. In Den Haag wordt een specialistenbank opgericht. Een aantal takken van sport die we hier bedrijven, wordt dan aangestuurd vanuit Den Haag, maar de mensen blijven gewoon hier zitten. We blijven écht de lokale bank en het aanspreekpunt voor die klanten. Ook blijven de kantoren in Naaldwijk en Wateringen en komen we in andere dorpskernen elke week met ons mobiele kantoor.”

Maar de klanten in de glastuinbouwsector worden straks aangestuurd vanuit Den Haag?
,,Nee, de directeur Food & Agri van de kring Leiden-Haaglanden, Maurice Dame, komt hier in De Lier te zitten. En niet alleen hij, maar het hele team Food & Agri. In Westland zitten verreweg de meeste tuinbouwbedrijven, maar het mooie is dat we straks vanuit dit kantoor ook bedrijven in Oostland, zoals Pijnacker en Nootdorp, maar ook in de bollenstreek gaan bedienen. Als je de specialisten bij elkaar zet, dan krijg je veel meer kennis en kunde in een team.”

Gaan jullie in de nieuwe structuur nóg dichter op de bedrijven zitten?
,,Door de nieuwe opbouw hebben we straks veel meer mensen als achtervang om op terug te vallen voor advies. Dat is écht een plus. Anders dan het model waar we vandaan komen, worden we véél meer een spin in het web. Dan kun je allerlei specialisten aan je linken die je nodig hebt voor een vraag van een klant. Die kunnen hier zitten, maar ook in Den Haag. De mensen van Food & Agri zitten hier, omdat hier de massa zit in de tuinbouw, maar ze gaan straks ook het gebied in om beter advies te kunnen geven en meer samen op te kunnen trekken. Of dat nou in Oostland is of in de Bollenstreek. Je houdt je pasje tegen de deur en kunt overal werken. Je zit in het gebied, niet op een kantoor.”

Wordt het dan een stuk stiller op Leehove in De Lier?
,,Nee, dat gaat hier wel meevallen, denk ik. Kijk, deze ommezwaai wordt een grote transitie voor onze zogenoemde back-office. Aan de voorkant blijft het grotendeels onveranderd, voor de klant verandert er niet veel. Het voordeel van de specialistenteams is dat zij alle banken in de kring kunnen ondersteunen met hun expertise.”

Het moet allemaal een stuk efficiënter worden dus?
,,Ja, inderdaad. Nu doet elke bank nog veel dingen voor zichzelf en dat wordt allemaal anders. Dat hebben we een aantal jaar geleden hetzelfde gedaan met telefonie. Elke lokale bank had zijn eigen telefonische klantenservice. Door dit op een aantal plekken in het land samen te voegen, is er een betere dekking en meer efficiency. Onze klanten kunnen ons per telefoon en chat 24 uur per dag bereiken.”

Is het gevaar dan niet dat de lokale betrokkenheid verdwijnt?
,,In tegenstelling tot andere banken zijn wij met negentig lokale banken nog steeds dicht bij onze klanten en nadrukkelijk aanwezig in de regio. Op onze kantoren zitten nog steeds medewerkers die actief betrokken en aanwezig zijn bij sportverenigingen, maar ook bij zakelijke netwerken. Op die manier weten we wat er lokaal speelt en waar behoefte aan is en kunnen we daar als bank op inspelen. Dat wordt in de nieuwe organisatiestructuur alleen maar sterker.”

Dus u staat als directeur straks ook weer met uw ‘poten in de klei’?
,,Ja, dat is wel mijn bedoeling. Ik wil me overal laten zien en het scheelt dat veel mensen mij al kennen. Bovendien ben ik ook geboren en getogen in het werkgebied van deze bank. Maar dat ga ik niet alleen doen hoor. Het wordt een drukke baan als enige overgebleven directeur, maar ik heb wel een stevig managementteam om me heen. Maar voor mezelf ligt er een hele mooie uitdaging die ik met beide handen aangrijp.”

De glastuinbouwsector en ook Rabobank Westland hebben lastige jaren achter de rug. Hoe gaat het nu?
,,Ja, de bank verkeerde in een lastige tijd toen we vier jaar geleden de nieuwe directie vormden. Maar het gaat nu veel beter. De laatste periode is positief verlopen. Dat merken we als bank als geen ander. Als het met de tuinbouw goed gaat, gaat het bij ons ook beter. Daar zitten we ook dicht op en zijn we nauw bij betrokken.”

bron: AD Westland foto: Thierry Schut 


14-01-19 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

BoN


Overig nieuws2019 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS