maandag 24 juni 2019
Bakker.com via TFC FN TOP add

Verschuiving exportpatroon bloemen en planten

Verschuiving exportpatroon bloemen en planten

Voorafgaand aan de uitreiking van de Tuinbouw Ondernemersprijs deze week was er ook aandacht voor de prestaties binnen de tuinbouw. Op basis van gegevens van Glastuinbouw Nederland, Plantion, Plantum, VGB, GroentenFruit Huis, MPS, Floridata, Royal Flora Holland en Wageningen Economic Research werd een jaaroverzicht tuinbouw.

Het gemiddelde inkomen van tuinbouwbedrijven daalt, maar is nog wel ruim hoger dan in de periode 2001-2014. Glasgroentebedrijven zetten het meeste om en hebben ruim 2 ton bedrijfsinkomen, gevolgd door pot- en perkplantenbedrijven. De verschillen per gewas zijn behoorlijk, zo leverden telers van tomaat en paprika afgelopen jaar flink in, terwijl hun collega’s met komkommers een goed 2018 hadden. De bedrijfsinkomsten zijn het hoogst bij telers van groenten en fruit. De exportwaarde van hun producten steeg, terwijl de exportwaarde van siergewassen gelijk bleef.

Exportpatroon
Nederlandse bloemen en planten noteerden een exportwaarde van 6 miljard en dat is gelijkaan 2017. Arrangementen met planten zijn een opvallende stijger in het sierteeltsegment. Ook is er een verschuiving van het exportpatroon. De export naar West-Europese landen stagneerde of daalde zelfs. Door de positie van de dollar daalde de export naar de Verenigde Staten. De afzet naar Oost-Europese landen groeide. De 3 grootste dalers zijn de Verenigde Staten, Italië en Zweden en de grootste groeiers zijn Rusland, Tsjechië en Polen.

De exportwaarde van verse groenten en fruit steeg in 2018 met 4 procent naar ruim 11 miljard. Met name fruit is bezig aan een opmars. De importwaarde van groente en fruit was 7,6 miljard.

Bekijk hieronder de video van het jaaroverzicht:

 

Bron: www.FloraNews.com
11-01-19 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

10


Overig nieuws2019 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS