zondag 18 augustus 2019
FN TOP add Top VvdM OZ Export via TFC

40 procent meer opbrengst uit gewas dankzij genetische wetenschap

40 procent meer opbrengst uit gewas dankzij genetische wetenschap

Het is misschien wel de grootste landbouwtechnologische doorbraak in tijden. Amerikaanse gewastechnologen zijn erin geslaagd de fotosynthese van planten op te voeren. In eerste veldproeven heeft dit nu al 40 procent extra opbrengst opgeleverd.

De wetenschappers deden onderzoek naar de verbetering van het groeiproces bij tabaksplanten en publiceerden erover in het tijdschrift Science. In het onderzoek werd aangetoond dat de fotosynthese nog grote stappen kan maken. 

Haast alle groene planten hebben last van een weeffout in de fotosynthese die biologen wel hebben aangeduid als een van de grootste vergissingen van de evolutie. Het cruciale enzym RuBisCo, dat CO2 moet omzetten in suikers, plukt namelijk ongeveer 20 procent van de keren per ongeluk het verkeerde molecuul uit de lucht: zuurstof in plaats van CO2. Daarbij produceert het enzym, genaamd Rubisco, geen suikers maar gifstoffen die de plant vervolgens weer moet wegwerken. Dat kost energie die de plant niet meer in groei kan steken.

RuBisCoFoto: Geactiveerd RuBisCo spinazie in 3D, Ericlin1337/Wikimedia

Wetenschappers van de Universiteit van Illinois en het Amerikaanse ministerie van Landbouw hebben dat natuurlijke defect nu hersteld door de innerlijke chemie van de plant te verbouwen, schrijven ze in vakblad Science. Door onder meer enkele genen van bacteriën en algen bij de tabaksplant in te bouwen, komt de plant soepel van zijn gifstoffen af. Met als gevolg dat de planten sneller groeien, maar ook hoger worden en 40 procent meer biomassa aanmaken.

De technologie waarmee dit proces verbeterd is, is de CRISPR-Cas methode. Hierbij wordt in een gen geknipt om heel gericht kleine veranderingen aan te brengen. Dit is de methode die in Nederland en heel Europa niet is toegestaan. Hoogleraar tuinbouw en gewasfysiologie aan de Wageningen University & Research Leo Marcelius praat tegenover Nieuwsuur over een doorbraak. Hij is stiekem jaloers dat Amerikanen de CRISPR-Cas techniek kunnen gebruiken, maar in Wageningen worden volgens de hoogleraar genoeg andere experimenten gedaan om de plantgoed te verbeteren, zoals bijvoorbeeld het gebruik van licht.

bron: Science


 


07-01-19 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

Schneider Youngplants via Green Career Consult


Overig nieuws2019 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS