dinsdag 23 juli 2019
TOP BLUEROOTS Top VvdM OZ Export via TFC

Woontrends; ook in 2019 meer planten in interieur

Woontrends; ook in 2019 meer planten in interieur

We zien al een aantal jaren meer groen en planten in het interieur, en dat zet zich volgens interieurdesigner Erik Gutter ook door in het nieuwe jaar. "De vetplanten en cactussen verdwijnen bijna helemaal en maken plaats voor meer exotische planten, zoals palmachtigen, en planten die eruitzien alsof je ze al heel lang hebt. Alsof je door de hortus botanicus bent gelopen en een plant hebt meegenomen die er al heel lang staat. Dus planten die er niet al te gecultiveerd uitzien.", aldus Gutter tegen Nu.nl.

Bovendien zien we in 2019 geen grote plant meer op een plek, maar echt groeperingen van groen, zegt Gutter. "Je kan nog steeds wel uitgaan van een grote plant, maar dan zet je er meerdere andere planten omheen. En dus losser van vorm en meer exotisch."
De mostera, of de gatenplant, blijft mooi, vindt ook interieurstliste Annemarie Poorter. "Kies vooral planten met grote groene bladeren."

Harmonieus kleurenpalet
Wat interieurdesigner Gutter betreft gebruiken we in 2019 een harmonieuzer kleurenpalet in het interieur. "Geen schreeuwerige kleuren door elkaar heen. Dus niet groen gecombineerd met okergeel, maar kleuren die wat meer op elkaar zijn afgestemd. En dan eigenlijk vooral groen. Van licht vergrijsd olijfgroen tot diep flessengroen en alle tinten daartussen."

De pasteltinten van een paar jaar geleden maken plaats voor klassiekere, donkerdere kleuren, zoals kobaltblauw of inderdaad diepgroen, vult interieurstylist Annemarie Poorter aan. En vind je een donkergroene kleur te heftig? Verf dan een halve muur of je laat je muur lekker wit en kiest alleen accessoires in die kleuren, zoals een kussen, een vloerkleed of een banksprei.

Onbehandelde materialen
Qua materialen zien we volgens Poorter dit jaar veel wol, linnen en leer terug in het interieur, ofwel onbehandelde en stugge stoffen. In 2019 worden materialen gebruikt die je ook als zodanig herkent. Dus hout ziet eruit als hout, marmer ziet eruit als marmer, glas als glas, enzovoorts.

Bovendien wordt het volgens Gutter belangrijk materiaalcontrasten aan te brengen in het interieur. "Combineer bijvoorbeeld een glad afgestreken glazen tafel juist met uitgesproken stoffen stoelen, waardoor die materialen elkaar versterken."

En in die stoffering van meubels zien we de jaren zeventig steeds meer terug met meer grafische vormen. Denk aan een typisch klassiek mantelpakje met grof geweven draden, waardoor er een ruitpatroontje ontstaat. Of visgraat, pied-de-poule of strepen. Velours raakt volgens Gutter steeds meer uit.

Jaren zeventig in de stoffering en jaren tachtig in de verlichting, zegt Gutter. "Verlichting die op Memphis is geïnspireerd, een kunststroming uit de jaren tachtig. De lampen zijn best druk vormgegeven, met grafische of geometrische vormen. Alsof je een blokkendoos opstapelt, dan is de bovenkant van de toren het licht."

Hoe je interieur er ook uitziet, Poorter wil vooral als tip meegeven: "Overdrijf niet. Pak een beetje mee van alle trends, en maak het niet te zwaar. Diepe kleuren kunnen je bijvoorbeeld overvallen, dus pas het met beleid toe. En ga naar de kringloopwinkel. Daar vind je veel van de jarenzeventigtrend terug."

Volgens concept developer Esmee Peterse van Studio Piet Boon is het vooral belangrijk dat jij je goed voelt bij een bepaald ontwerp of interieur.

"Wij willen ontwerpen maken die langer meegaan dan een kortere periode, wat kenmerkend is voor trends. Als je het interieur losmaakt van trends en toespitst op jouw persoonlijkheid, dan ontstaat er tijdloosheid die maakt dat je niet met trends mee hóéft te gaan. Belangrijk is dat het goed voelt voor jou, en als wij ons werk goed hebben gedaan, dan zal het altijd goed blijven voelen, ook al is het twintig jaar oud.", aldus Peterse tegen Nu.nl.

bron: Nu.nl - foto: Mooiwatplantendoen.nl

 

 


07-01-19 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

10


Overig nieuws2019 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS