maandag 25 mei 2020
FN TOP add Let Hope Bloom

Transporteurs en veiling houden rekening met chaos na Brexit

Transporteurs en veiling houden rekening met chaos na Brexit

Op 29 maart stapt Groot-Brittannië uit de Europese Unie. Of dit gebeurt met of zonder afspraken, zoals opgenomen in het akkoord, bepaalt het Britse parlement in de week van 14 januari. Transporteurs, exporteurs en FloraHolland, beleven spannende tijden en houden rekening met chaos.

De eerste gevolgen van brexit zijn in het afgelopen jaar al voelbaar geworden. "De afgelopen periode is de vraag naar bloemen vanuit het Verenigd Koninkrijk gedaald," zegt Royal FloraHolland woordvoerder Michel van Schie in gesprek met "Het Hele Westland". "Dat heeft te maken met de waardedaling van de pond. Bloemen zijn duurder geworden in Engeland."

Royal FloraHolland is in overleg met handelspartners en de douane en bespreekt verschillende scenario's met de douane door om grote problemen te voorkomen. Zo wordt onder andere bekeken of het mogelijk is om goederen al op de veiling in te klaren om lange files bij de douane in te perken. Door de politieke impasse is het volgens de veiling echter nog onduidelijk welke voorbereidingen er nu concreet moeten worden getroffen.

De douane leidt sinds vorige maand honderden nieuwe werknemers op. Wanneer Groot-Britannië zonder afspraken over vervoer uit de Europese Unie stapt, dan zijn negenhonderd extra douaniers nodig bij de grenzen. Ook bij een 'zachte' brexit zijn veel extra douaniers nodig. Bedrijven krijgen te maken met langere douaneformaliteiten aan beide grenzen.

Transport en Logistiek Nederland (TLN), de branchevereniging voor de transportsector ziet grote gevolgen van de brexit op de sector. "Met name bij een harde brexit zonder afspraken over vervoer, zal er een onoverzichtelijke situatie aan de grens ontstaan," zegt TLN-woordvoerder Hans van den Berg. "Bederfelijke producten kunnen niet wachten. Dat zijn situaties waarop je moet zijn voorbereid."

Transportbedrijf Freight Line Europe in De Lier en met vestigingen in Groot-Brittannië rijdt dagelijks op het Verenigd Koninkrijk. Sinds 23 juni 2016, de dag waarop voor brexit werd gestemd, volgt de vervoerder van versproducten alle ontwikkelingen op de voet. Om goed te zijn voorbereid, bezoekt het bedrijf seminars, liggen er al verschillende scenario's op de plank om adequaat te kunnen reageren op de nieuwe situatie en zijn alle verloven ingetrokken wanneer brexit gaat spelen, laat directeur Chris Hans van der Hout weten aan Het Hele Westland. Maar: "Linksom of rechtsom, de brexit geeft problemen. "

De extra papieren rompslomp - de sector krijgt te maken met meer en nieuwe vergunningen - kost tijd en geld. Ook zijn de vrachtauto's straks langer onderweg. "Bij de haven zal door de langere douanecontroles een ophoping van vrachtwagens ontstaan." 

Het tijdsverlies zal zijn weerslag hebben op de kwaliteit van de versproducten. "Nu hangt de handel 's morgens nog in de struik en 's avonds ligt ze in het schap. De supermarkten krijgen A-kwaliteit. Als de doorgang straks lang duurt, komen de producten een dag later aan. Consumenten zullen met minder genoegen moeten nemen. Luxere versproducten zullen het zwaar krijgen."

Ook bij Royal FloraHolland wijst Van Schie op kwaliteitsverlies. "Als producten langer onderweg zijn, zal de consument dat merken aan de kwaliteit. Een roos zal eerder verwelken, terwijl hij wel duurder wordt. Dat zal effect hebben op de verkoop."

Daily Fresh is sinds begin 2017 scherp op de brexitontwikkelingen. Het bedrijf heeft EU-werkgroepen en andere overheidsbekleders ontvangen en zit met Visbeen en Post Kogeko in een brexitgroep om zich voor te bereiden op alle veranderingen. "We moeten alles aanpassen," zegt Pim Leenheer, woordvoerder van Daily Fresh in de brexitwerkgroep. "We krijgen te maken met meer documenten en meer keuringen. De laad- en lostijden veranderen. Met betrekking tot tijd heeft brexit veel invloed, maar wij vervoeren versproducten. Elke vertraging is ongewenst."

Door lange files bij de douane, zullen chauffeurs eerder moeten laden en rijden om op tijd te kunnen lossen, stelt Leenheer. Dat betekent dat er niet meer 's morgens vroeg kan worden geladen, maar middenin de nacht, zegt Leenheer."Dan zit je weer met wet- en regelgeving voor chauffeurs die 's nachts moeten werken. En zie maar eens genoeg chauffeurs te krijgen die 's nachts willen werken."

bron: Het Hele Westland

 


03-01-19 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

1. FH100procentdigitaal


Overig nieuws2020 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS