dinsdag 23 juli 2019
TOP BLUEROOTS Top VvdM OZ Export via TFC

Kamervragen over ongeldig verklaren octrooibesluit plantveredeling

Kamervragen over ongeldig verklaren octrooibesluit plantveredeling

CDA, VVD en D66 hebben kamervragen gesteld over de uitspraak van de Technische Raad van Beroep van het Europees Octrooibureau. De uitspraak van 5 december 2018 zegt dat de beslissing van vorig jaar om geen octrooien meer te verlenen op producten van wezenlijk biologische processen aan de kant geschoven kan worden, omdat deze in strijd is met een eerdere uitleg van het Europees Octrooiverdrag.

De inzet van de Kamervragen is om tot een duurzame wettelijke oplossing te komen, zodat octrooien op deze producten niet toegestaan zijn. Een mogelijke oplossing hiervoor is een aanpassing van het Europees Octrooiverdrag. CDA, VVD en D66 willen zo snel mogelijk met de EU-lidstaten in gesprek te gaan om te bespreken hoe het beleid over octrooien in de plantenveredeling wel vormgegeven kan worden. De oplossing, die het Europees Octrooibureau voorstond door een uitvoeringsregel in te stellen, heeft niet gewerkt. Het ziet er daarom naar uit dat er een andere oplossing nodig is om het beleid duurzaam te borgen.

Plantum, Bionext, VBN, LTO, LTO Glaskracht, NFO, KAVB, GroentenFruit Huis, BO Akkerbouw en NAO staan achter de Kamervragen en volgen de discussies en stappen die gezet gaan worden nauwgezet. "Het is goed om te merken dat ook de Nederlandse politiek nog steeds zeer bezorgd is over de gang van zaken die zeer relevant is voor de Nederlandse veredelings- en land- en tuinbouwsector.", aldus een woordvoerder van Plantum.

Een andere onduidelijkheid die naar voren komt door de uitspraak is wat er nu gaat gebeuren met de lopende octrooiaanvragen. Plantum zou graag zien dat het in behandeling nemen van nieuwe aanvragen en besluiten over lopende zaken opgeschort wordt tot er volkomen duidelijkheid is.

Plantum en veel partners in de land- en tuinbouwsector pleiten al bijna 10 jaar voor beperking van de invloed van octrooien op de plantenveredeling. Het kwekersrecht geeft plantenveredelaars volgens hen ook zonder octrooien goede mogelijkheden om investeringen te doen voor verdere innovatie.

 

 


21-12-18 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

FT Fotos


Overig nieuws2019 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS