donderdag 20 juni 2019
Floranews TOP Bakker.com via TFC

Telen zonder teler? #blog

Telen zonder teler? #blog

Zullen we straks gaan telen zonder dat er een teler in de kas gaat komen. Onlangs heeft een proef plaatsgevonden vanuit AgroEnergy en Delphy om met behulp van kunstmatige intelligentie komkommers te telen. In het kader van een wedstrijd zijn zij daarmee derde geworden achter mensen van Microsoft en Tencent. Lees er hier meer over….
Dus we mogen stellen dat er in de tuinbouw veel kennis en kunde aanwezig is als het gaat om techniek. Alleen dan komt er direct een vraag boven kunnen we straks zonder telers gaan telen? Een schrikbeeld of een realistische toekomst?

Autonoom telen
Hoe zijn ze eigenlijk te werk gegaan en hoe kan met komen tot autonoom telen? In het artikel wordt het zeer goed uitgelegd.
“Met data scientists, teelt- en energie-experts en productontwikkelaars hebben we kennis van teelt, energie, klimaat en data science met elkaar gecombineerd, aldus Rudolf de Vetten, Business Developer Data Solutions van AgroEnergy. Ons team stuurde in de challenge een proefkas aan met behulp van kunstmatige intelligentie en rekenmodellen die gevoed werden door sensordata. Per 5 minuten kwam de data het rekenmodel van The Croperators in. Het rekenmodel evalueert de data en vergelijkt deze met de opgegeven strategie.”
“Door continu te kijken naar de actuele weersvoorspelling, gerealiseerde kasklimaat en plantgroei, kan het rekenmodel bepalen welke actie nodig is,” vertelt Klaas van Egmond, naast teamcaptain ook Teelt Engineer bij Delphy. “Met Gremon en 2Grow zijn we een samenwerking aangegaan voor de sensoren. De sensoren en het kasklimaatmodel zijn gekoppeld, zodat binnen enkele seconden het rekenmodel van The Croperators de instellingen in de klimaatcomputer bijstelt. Dit autonome proces liep 24 uur per dag.”

Dus eigenlijk komt het er in het kort op neer dat door gebruik te maken van sensoren, data, rekenmodellen en een te bepalen strategie er geen telers meer nodig zijn. De computer bepaalt wat er in de kas moet gaan gebeuren.
Is dit beangstigend voor de tuinders van vandaag? Van de ene kant kan er een gevoel ontstaan van ‘ben ik dan niet meer nodig?’. Dat kan zeer beangstigend zijn en vreemd overkomen. Alleen kijken we eens terug dan hebben we de tijd al lang achter ons gelaten dat de tuinders de kas in moesten lopen om te voelen en daarbij een mix te maken met plantgevoel hoe het met het klimaat in de kas er voor stond.
In de toekomst zullen rekenmodellen op basis van vele diverse metingen het steeds beter gaan doen omdat door het toepassen van kunstmatige intelligentie deze computers steeds slimmer worden en de uitkomsten van de modellen steeds beter.
Kijk naar de captcha waarbij je beelden moet bekijken en aangeven of er wel of niets te zien is. Alleen maar bedoelt om de computer slimmer te maken in het herkennen van voorwerpen.

Telers overbodig?
Zijn telers dan overbodig aan het worden? Zeer zeker niet. Hun kennis en kunde is hard nodig om de rekenmodellen op orde te hebben en aan te geven waar, hoe en wat op gestuurd kan worden. Alleen het groende vinger gevoel wordt vervangen door een slimme computer en sensoren. Zelf aan de knoppen van de groei en het klimaat zitten is steeds minder nodig. En laten we eerlijk zijn een computer kan het iets nauwkeuriger als een mens.

In vele sectoren zien we deze ontwikkeling. Binnen e-commerce is gebruik van rekenmodellen al heel normaal aan het worden. Bij grote bedrijven komt steeds meer data binnen en als we niet oppassen verliezen we die data en doen we er niets mee. Jammer, want data is de bron van beslissingen, de juiste beslissingen.

Heeft het gevolgen voor de sector? Zeker weten…… Er zullen steeds meer jonge mensen moeten komen die rekenmodellen moeten gaan ontwikkelen en juiste sensoren want daar worden we straks steeds meer afhankelijk van. Het onderwijs kan daar een belangrijke rol in gaan vervullen door meer aandacht te geven aan deze onderwerpen.

Ernst Jan Bos
Bos Social Business

 

Bron: www.FloraNews.com
20-12-18 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

10

Naam (optioneel):

Commentaar:


Overig nieuws2019 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS