maandag 16 september 2019
FN TOP add FN TOP logo

AgroEnergy en Delphy sterke concurrent voor internationale techreuzen

AgroEnergy en Delphy sterke concurrent voor internationale techreuzen

Woensdagmiddag, 12 december, werd tijdens de AgriFoodTech beurs in Den Bosch, de winnaar van de internationale Autonomous Greenhouse Challenge bekendgemaakt. Het enige Nederlandse team ‘The Croperators’, met daarin experts van Delphy en AgroEnergy, behaalde een mooie derde plaats. Op de eerste plaats eindigde het team van Microsoft Research, tweede werd het team van Tencent, één van de grootste techbedrijven ter wereld.

De jury was lovend over de aanpak van The Croperators. Ze waren ervan overtuigd dat het systeem van The Croperators als enige direct toepasbaar is in de praktijk. Het team werd geroemd om de combinatie van kennis van kunstmatige intelligentie en teelt. Zij hebben hier optimaal gebruikt van gemaakt bij hun toepassing voor autonoom telen.

Opdracht van de challenge was gedurende 3,5 maand een oplossing te ontwikkelen waarmee je een kas met komkommers op afstand en autonoom aanstuurt. Met als einddoel de hoogste opbrengst tegen de laagste (energie)kosten. Het team The Croperators eindigde op de derde plaats met een productie van 48 kg/m2 en een nettowinst (inclusief arbeid) van € 18,- per m2.

Klaas van Egmond, teamcaptain van The Croperators, is erg trots op de prestatie van het team. “We hebben het grote Microsoft en Tencent voor moeten laten gaan, maar derde worden vlak achter zulke grote internationale techbedrijven is echt een hele mooie prestatie. Als enige Nederlandse team hebben we laten we zien wat we kunnen bereiken in en met de glastuinbouw, daar zijn we heel blij mee. Zeker omdat de opbrengsten vergelijkbaar zijn met de referentieteelt, die traditioneel werd aangestuurd door twee Nederlandse tuinders.”

Uit de challenge is gebleken dat mogelijkheden op het gebied van data-ontsluiting, sensortechniek en kunstmatige intelligentie ervoor zorgen dat autonoom teeltmanagement nóg dichterbij is dan we een jaar geleden dachten. Dit biedt kansen voor de glastuinbouw in Nederland maar ook daarbuiten. Met de continue groei van de wereldbevolking neemt de behoefte aan voedsel toe. Daarnaast nemen de verduurzamingsvraagstukken toe in zowel de sierteelt als groenteteelt en is er een tekort aan teelt- en energie-experts in veel bedrijven.

De glastuinbouw kan deze uitdagingen ombuigen tot kansen door kennis van teelt- en energiemanagement beschikbaar te maken via slimme datagedreven diensten. Daarom hebben AgroEnergy en Delphy besloten om de samenwerking voort te zetten en gezamenlijk te werken aan een product dat autonoom teeltmanagement in de praktijk mogelijk maakt. Samen met telers ontwikkelen zij het komende jaar een versie voor de tomatenteelt dat in productielocaties gebruikt kan worden. Bij bedrijven met veel kennis helpt dit bij complexe keuzes in teeltmanagement, waar minder kennis aanwezig is de stap naar teeltsturing op afstand straks mogelijk.

De internationale challenge, waaraan 5 teams meededen, werd georganiseerd door Wageningen Universiteit (WUR) en het Chinese Tencent.

 

13-12-18 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

10


Overig nieuws2019 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS