donderdag 20 juni 2019
Bakker.com via TFC Floranews TOP

Nederlander versiert kerstboom liefst alleen

Nederlander versiert kerstboom liefst alleen

Wat hoort er bij een typisch Nederlandse kerst? Zijn dat de rode kerststerren, het kerststalletje onder de boom of het traditionele kerstuk op de salontafel? Wanneer tuigt Nederland en de kerstboom op; voor of na Sinterklaas? Wat is de grootste kerstergernis onder Nederlanders; met welk cijfer beoordelen we onze kerstdecoratietalenten? Onderzoek in opdracht van Intratuin geeft duidelijkheid dit en nog veel meer.

Geen kerst zonder kerstboom zegt 89% van de Nederlanders. Maar die boom komt pas in grote getale tevoorschijn als we Sinterklaas netjes hebben uitgezwaaid: 6 december is by far de allerdrukste dag van het jaar voor het inslaan van een nieuwe boom en ballen, zo blijkt uit het onderzoek. Maar ook de cijfers van Intratuin beamen een duidelijke piek op 6 december én de eerste zaterdag na Sinterklaas. De hoeveelheid transacties is dan 2,6 keer zoveel als de zaterdag ervoor. De kleine groep fanatiekelingen die al vóór Sinterklaas met versieren begint, is voornamelijk jonger dan dertig en woonachtig in het zuiden van ons land. Uit het onderzoek blijkt: Nederland geeft jaarlijks gemiddeld 54 euro uit aan nieuwe kerstversiering.

Intratuin Kerstonderzoek 2018

Meer dan alleen een kerstboom 
Hoe verzot we ook zijn op de kerstboom, alléén een boom tijdens de feestdagen is niet genoeg: de helft van ons kleedt het hele huis leuk aan – dus boom, kerstverlichting én extra kerstversiering. Een derde van Nederland – en dan vooral de vijftigers – gaat zowel binnen als buiten los met de versiering. Wat we belangrijk vinden aan versiering? De kerstverlichting (75%), lekker veel kaarsen (45%), een mooi gedekte tafel (40%) en een kerststuk (39%). En oh ja, versieren doen we liever alleen (75%), want een ruime 40% (42%) vindt de eigen versiertechnieken een stuk beter dan die van partnerlief, inclusief de mannen. Het resultaat van ons decoratietalent beoordeelt de meerderheid met een 7 of 8. Vrouwen geven zichzelf gemiddeld net een iets hoger cijfer dan mannen: een 7,1 versus een 6,8.

Echte Dennenboom
Hoewel de kunstboom bezig is aan een opmars, is de echte dennenboom niet weg te denken uit onze huiskamer. De afgelopen vijf jaar is er een jaarlijkse stijging van 4-7% te zien in het aantal ingekochte kerstbomen bij Intratuin. En less is more gaat hier niet op, juist de grotere bomen (1.75-2.00 m.) zijn in trek. De groene spar (picea abies) en zilverspar (picea omorika) zijn onder de bomen in pot de belangrijkste soorten. Deze laten in het aantal ingekochte bomen in 2018 een stijging zien van 10%. De Nordmann is van de gezaagde bomen verreweg de populairste boom, omdat deze boomsoort geen tot nauwelijks naalden verliest. En laat het verliezen van naalden nou een grote ergernis zijn (17%). De grootste kerstergernis? Het uit elkaar halen van de lampjes (46%) en alle kerstversiering weer opruimen (46%).

bron: Intratuin

 


10-12-18 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

10


Overig nieuws2019 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS