donderdag 20 juni 2019
Floranews TOP Bakker.com via TFC

De Boeketterie eerste gecertificeerd duurzame bloemist van Wassenaar

De Boeketterie eerste gecertificeerd duurzame bloemist van Wassenaar

Het hart van Wassenaar kent sinds november een erkend duurzaam bloemist. Bloemist en eigenaar Edwin Vollebregt van bloemenspeciaalzaak De Boeketterie certificeerde voor de Barometer Duurzame Bloemisten. De ondernemer ontving op 6 december in aanwezigheid van Wethouder duurzaamheid Lia de Ridder het certificaat uit handen van Coert Bregman van certificeringsinstantie SGS.

"Goed om te zien dat plaatselijk ondernemers zelf starten met duurzaam ondernemen. Zeker omdat de overheid daar eigenlijk geen vaart achter zet. Het is daarbij mooi dat het aanbod van winkeliers steeds duurzamer wordt. Eigenlijk moet het duurzaam ondernemen zich als een olievlek uitbreiden. Ondernemers als De Boeketterie en andere ondernemers spelen daarom een belangrijke rol, een leidende rol!", aldus de wethouder.

Vollebregt certificeerde zijn winkel voor de Barometer Duurzame Bloemist met oog op de toekomst. Hij stond al met biologische geteelde bloemen en planten op de biologische markt en wilde dit assortiment ook voor in de winkel. De stap naar de certificering was daarna volgens Vollegbregt zo gemaakt.

"Ik hoop dat het een kettingreactie teweegbrengt. Het gaat toch om de toekomst van onze kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen. Ik wil daardoor anderen graag aanzetten om beter op het sociale en milieu-aspect te letten als zij iets kopen", zegt de bloemist.

Hoe meer Vollebregt zich verdiepte in duurzaamheid hoe meer voor hem de puzzel compleet werd. "Ik dacht wel dat ik goed op de hoogte was omtrent duurzaamheid, maar achteraf gezien kon ik nog veel kleine zaken aanpassen, zoals betere afvalscheiding en groene stroom. Daarnaast paste de bloemist onder meer zijn verlichting aan naar LED-lampen en gebruikt hij biologisch afbreekbare tasjes. De bloemist verduurzaamde bovendien het assortiment en koopt gericht bloemen en planten met de keurmerken EKO/biologisch, MPS-A(+) en Milieukeur (PlanetProof). En zijn gewaxde en geverfde bloemen uit den boze. Verder heeft de bloemist bloemenvoeding van Fairtrade Max Havelaar. Bovendien is zijn volgende ambitie om binnen een half jaar te certificeren voor goud. Dit betekent dat meer dan de helft van de bloemen een duurzaam keurmerk heeft.

De bloemist vindt het certificaat niet alleen eer voor zijn werk. "Het certificaat is eigenlijk ook een waardering voor de bloemisterij", zegt Vollebregt die is aangesloten bij het landelijke bloemistencollectie FloraNL, een netwerk waarbij bloemisten minimaal de intentie hebben zich te duurzaam te certificeren voor de Barometer. De toetreding tot dit netwerk ziet hij daarbij als meer dan eervolle bekroning. Vollebregt: "Het feit dat de organisatie is opgericht en wordt gerund door vakgenoten zonder winstbejag van tussenpartijen spreekt mij zeer aan. Het duurzame belang van de organisatie en de aandacht voor Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) moet echter vooral door de consument nog worden erkend."

De Boeketterie
Langstraat 56
2242 KN Wassenaar
www.boeketterie-wassenaar.nl

 


07-12-18 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

FT Fotos


Overig nieuws2019 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS