dinsdag 23 juli 2019
Top VvdM OZ Export via TFC TOP BLUEROOTS

Colruyt ontwikkelt eigen vertical farm voor kruiden

Colruyt ontwikkelt eigen vertical farm voor kruiden

De Belgische retailorganisatie Colruyt Group ontwikkelt een eigen vertical farm voor de teelt van kruiden. In het najaar van 2019 wil de Belgische supermarktketen starten met de verkoop van de eerste kruiden uit de vertical farm bij winkelformule Bio-Planet. De kruiden worden verkocht onder het eigen huismerk Boni Selection, dat sterk inzet op een duurzaam assortiment.

Colruyt Group wil met de technologie kwalitatieve planten telen met een zeer kleine ecologische voetafdruk. De groep stelt dat voor eenzelfde hoeveelheid plantjes in z’n testinstallatie 20 keer minder ruimte nodig is dan bij klassieke teelt, en dat de voordelen op ecologisch vlak groot zijn. “Met onze meerlagenteelt creëren we de perfecte omstandigheden voor een plant”, stelt Stefan Goethaert, directeur bij Colruyt Group en verantwoordelijk voor productverduurzaming. “Lucht, licht, water en voedingsstoffen worden gecontroleerd toegediend in de ideale hoeveelheden. Zo verbruiken we niet meer energie en grondstoffen dan strikt nodig en kan de plant tegelijk optimaal groeien. Pesticiden worden zo overbodig. De plantjes zijn dus 100 procent natuurlijk. Ze zijn bovendien twee keer sneller volgroeid dan bij klassieke teelt. En de kwaliteit blijft het hele jaar door even hoog, los van de weersomstandigheden.”

Colruyt Group wil met de technologie, die volledig is uitgewerkt binnen de eigen R&D-afdeling, kruiden op de markt brengen “met een intense, pure smaak en met een uitgesproken duurzaam karakter.” Inhoudelijk werkt de R&D-afdeling samen met enkele kennisinstellingen, en er zijn ook gesprekken met mogelijke partners. “Een deel van de planten willen we trouwens ter beschikking stellen aan innoverende ondernemers die rond voedingstrends werken”, vertelt Goethaert. “Samen kunnen we onderzoeken welke mogelijkheden er zijn om onze producten te verwerken.”

De supermarktorganisatie wil in de toekomst vertical farms in distributiecentra integreren, zodat er maar een beperkt aantal transportkilometers nodig is. Colruyt Group test als eerste retailer in België een vertical farm. De gebruikte technologie is volledig uitgewerkt binnen het eigen bedrijf. Eerdere innovatieprojecten van het bedrijf rond waterzuivering, ledverlichting, hernieuwbare energie, automatisering, ecodesign en koeling legden de basis voor dit project.

bron: Vilt.be

 


03-12-18 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

BoN


Overig nieuws2019 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS