dinsdag 20 augustus 2019
FN TOP add Top VvdM OZ Export via TFC

Publieksprijs voor tagetes Alumia Vanilla Cream, experts kiezen Bali Yellow

Publieksprijs voor tagetes Alumia Vanilla Cream, experts kiezen Bali Yellow

Ter ere van "2018, jaar van het afrikaantje" zijn in Engeland, Frankrijk en Duitsland op initiatief van Fleuroselect proefbeplantingen met tagetes-cultivars aangelegd. Bezoekers van de Engelse locaties konden daarbij stemmen op hun favoriete planten.

Alle 148 inzendingen deden het uitstekend in de hete, droge zomer. Tot winnaar van publieksprijs werd in de RHS-showtuin Wisley in Groot-Brittannië de gele Alumia Vanilla Cream van Floranova/Mr. Fothergill’s/Thompson&Morgan verkozen. Op de tweede en derde plek kwamen respectievelijk Durango Bee (PanAmerican Seed/Thompson&Morgan) en Pots of Gold (Thompson&Morgan). Zenith Red (Floranova) en Durango Flame (PanAmerican Seed) eindigden als vierde en vijfde.

Sabatino Urzo, manager proefbeplantingen van de Royal Horticultural Society (RHS): “De People’s Choice Award, ofwel de publieksprijs, is een gelegenheid voor bezoekers om hun voorkeuren met ons te delen. En de uitslag is een vooruitwijzing naar wat we wellicht de komende jaren zoal in tuinen zullen zien staan."

Jury kiest voor Bali Yellow in Cotswold Wildlife Park
Een vergelijkbare proefbeplanting met tagetes was aangelegd in het Cotswold Wildlife Park. Dit is een zeer populaire bestemming voor familie-uitjes in het zuiden van Engeland. Een jury van zes professionals bezocht de tagetesbeplantingen vijf keer in een tijdsbestek van negen weken. De juryleden keken daarbij naar de tuinprestatie en de algehele verschijning. De jury bestond uit Andrew Bennett, Janice Shipp, Harriet Rycroft, Andrew Spires, Kay Shih en Peter Freeman. De volgende variëteiten werden als uitstekend beoordeeld:

  • Tagetes erecta (afrikaantje): Bali Yellow (AmeriSeed), Bali Gold (AmeriSeed), Inca II Gold (Syngenta Flowers), Inca II Orange (Syngenta Flowers), Perfection Orange (Syngenta Flowers).
  • Triploïden: Zenith Red (Floranova).
  • Tagetes patula: Naughty Marietta (Thompson&Morgan), Red Cherry (Mr. Fothergill’s), Favourite Mix (Mr. Fothergill’s), Konstance (Thompson&Morgan), Super Hero Orange Flame (Benary).

Vanilla Cream (links) en Bali Yellow (rechts)

In het kader van de marketingcampagne ‘2018, jaar van het afrikaantje’ heeft Fleuroselect, de internationale organisatie van pot- en perkplantenveredelaars, vijf uitgebreide proefbeplantingen met tagetes geïnitieerd. Behalve in de RHS-showtuin Wisley en het Cotswold Wildlife Park zijn er ook beplantingen aangelegd in de Jardin des Plantes in Parijs (Frankrijk), het Ega-Park in Erfurt (Duitsland) en het Tegeasc Research Institute in Dublin (Ierland). Er werden niet minder dan 148 variëteiten aangeplant. Het doel van de campagne is om het publiek te laten kennismaken met de schoonheid en diversiteit van tagetes en om de verkopen van de bestaande variëteiten te stimuleren.

 


03-12-18 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

BoN


Overig nieuws2019 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS